Shëndeti

Vaksina kundër coronavirusit mund të vijë në kohë rekord

Laboratorët në të gjithë botën janë optimistë se do të jenë gati diku vitin tjetër, diçka që nuk është parë kurrë më parë në historinë e shkencës.

Si pjesë e një projekti kërkimor mjekësor pothuajse të pakrahasueshëm për ambicien dhe qëllimin e tij, vullnetarët në të gjithë botën po përvjelin mëngët për të marrë zbuluar vaksinën kundër coronavirusit , vetëm disa muaj pasi u identifikua virusi.

Kompanitë si Inovio dhe Pfizer kanë filluar kryerjen e provave të para tek njerëzit për të përcaktuar nëse vaksinat e tyre janë të sigurta. Studiuesit në Universitetin e Oksfordit në Angli gjithashtu po testojnë vaksinat te njerëzit dhe thonë se ata mund të kishin një listë për përdorim urgjent ndoshta në shtator.

Të hënën, kompania amerikane Moderna njoftoi rezultate inkurajuese nga një test sigurie i vaksinës së saj për tetë vullnetarë. Nuk kishte të dhëna të publikuara, por vetëm lajmet shkaktuan shpresë se ajo po funksionon.

Studimet për kafshët gjithashtu kanë ngritur pritjet. Studiuesit në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess lëshuan një studim të mërkurën që tregon se një vaksinë prototipi mbronte majmunët nga përhapja e virusit.

Përfundimet do të hapin rrugën për zhvillimin e një vaksine njerëzore, thanë studiuesit. Ata tashmë kanë bërë partneritet me kompaninë Johnson & Johnson.

Në laboratorët në të gjithë botën, tani ekziston një optimizëm i kujdesshëm se një vaksinë kundër coronavirusit, dhe ndoshta më shumë se një, do të jetë gati diku vitin e ardhshëm.

Shkencëtarët po eksplorojnë më shumë se një qasje për krijimin e vaksinës: të paktën katër. Urgjenca është aq e madhe sa ata po ndërthurin fazat e testimit dhe shkurtojnë një proces që normalisht kërkon vite, ndonjëherë edhe më shumë se një dekadë.

Një vaksinë efektive do të jetë thelbësore për t’i dhënë fund pandemisë, e cila ka sëmurë më shumë se 5.2 milionë njerëz në të gjithë botën dhe ka mbytur më shumë se 335 mijë deri më tani.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?