Shëndeti

Shenjat e para të infarktit dhe ndihma e parë

Rekomandime dhe ndihma e parë Simptomat e para të një sulmi në zemër duhet të jenë të njohura për të gjithë, pasi është shumë e rëndësishme t’i jepet ndihma e parë pacientit dhe menjëherë të telefononi mjekun ose ambulancën. Sa më shpejt të vijë mjeku ose një ambulancë dhe sa më shpejt që të ofrohet ndihma profesionale për pacientin, kjo do të jetë po aq e rëndësishme që pacienti të ketë shansin sa më të madh për të mbijetuar. Reagimi më i rëndësishëm është gjatë në orët e parë ose tri orë pas infarktit.

Grupet e rrezikuara Bazuar në hulumtimet statistikore, është vërtetuar se rreziku i marrjes së një sulmi në zemër është rritur te duhanpirësit, diabetët, njerëzit me presion të lartë të gjakut, me nivele të larta të kolesterolit dhe nivele të rritura të lipideve, njerëz të cilët nuk janë mjaft të përfshirë në aktivitet fizik dhe në njerëz që janë të merren me profesione stresuese.

Në disa njerëz, ekziston një predispozitë gjenetike (faktor i trashëguar) për prodhimin e një sulmi në zemër. Njerëzit me angjinë pectoris kanë një gjasë të madhe të përjetojnë një infarkt, por zakonisht janë të vetëdijshëm për këto mundësi, kështu që rregullisht pinë ilaçe dhe i kushtojnë vëmendje simptomave të mundshme dhe janë më pak të ndjeshëm ndaj infarktit të papritur.

Hulumtimet në Gjermani zbuluan se shumë pak njerëz që kishin pasur infarkt para nuk kishin simptoma ose dhimbje për të treguar një infarkt të mundshëm. Kështu, u zbulua se mbi 90% e pacientëve, të cilët kishin pësuar një atak në zemër mund të kishin pritur ose supozuar se do të pësojnë infarkt, pasi kishin disa simptoma ose ishin në një grup të rrezikuar.

Çrregullime para-inflamatore Mjekët raportojnë simptomat e mëposhtme që ndodhin më së shpeshti për disa ditë (5 deri në 28) para fillimit të infarktit: urthi, trazirat e sipërme të barkut, presioni i gjoksit, zbehja ose shtrëngimi në zonën e kraharorit, rrahjet e zemrës, ndjenja e lodhjes, mundim apo vjellja, pavetëdije … Njerëzit që kanë pasur një infarkt zakonisht kujdesen më shumë për shëndetin e tyre dhe raportojnë te mjekut edhe simptomat më të vogla për t’u kontrolluar përsëri nëse janë serish në gjendje para-infarktit.

Në simptomat e para, është shumë e rëndësishme që të kontaktoni një mjek për të bërë EKG. Infarkti Shenjat më të shpeshta të infarktit janë dhimbja e papritur në gjoks, e cila rritet, dhimbje e mprehtë (si shpim me thikë), impuls i përshpejtuar, frikë e madhe, djersitje e ftohtë në të gjithë trupin, vjellje, frymëmarrje të rënda, një ndjenjë e mbytjes, venitje në fytyrë, mjegullim para syve. Rekomandime dhe ndihma e parë Kur zbulohen simptomat e infarktit, është shumë e rëndësishme të reagosh shpejt.

Pothuajse në të njëjtën kohë, duhet të thirret një mjek ose ambulancë dhe të ndihmojë pacientin. Është e nevojshme që pacienti të shtrihet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Kur është koha e nxehtë, hapni menjëherë dritaret në mënyrë që personi të marrë frymë. Është e rëndësishme që të hiqen rrobat në mënyrë që pacienti të marrë frymë dhe të ndihet rehat, në mënyrë që asgjë të mos e rëndojë atë. Pacientët të cilët tashmë kanë një angjinë pectoris duhet t’u jepen medikamentet e tyre, spreji ose pilula nën gjuhë. Pacienti duhet të qetësohet, në mënyrë që të mos ketë panik. Nëse është ftohtë, atëherë personi me simptoma të infarktit duhet të ngrohet pak.

Njerëzit në këtë gjendje nuk duhet lënë vetëm, por ata duhet t’i qetësojmë me fjalë dhe t’i ndihmojmë me ujë, sheqer, pasi nuk mund të ngrihen. Në raste të rënda, ju duhet të matni zemrën, të jepni frymëmarrje artificiale, ose ri-animim…

Pas mbërritjes së personave profesional (mjekëve), kujdesi dhe terapia duhet t’u lihet atyre, në mënyrë që të marrin një ambulancë ose trajtim spitalor sa më shpejt që të jetë e mundur.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?