Shëndeti

Sëmundja e heshtur – një vrasës që vjedh vitet e jetës

Trupi i njeriut rregullohet nga natyra për të funksionuar mirë, me një kusht: ne duhet ta sigurojmë atë çdo ditë me energjinë e nevojshme me ushqimet thelbësore që veprojnë si lëndë djegëse natyrale.

Kaloritë e tepërta, të cilat nuk do të digjen nga aktiviteti ditor, ruhen dhe shumë organe do të konsumohen para kohe, veçanërisht mëlçia, e cila do të fitojë dhjamë (steatoza e mëlçisë) .

Mëlçia, vepron si një filtër që ka përgjegjësinë kryesore të heqjes së shumë substancave të dëmshme dhe mund të na ndihmojë të shpjegojmë pse njerëzit me mbipeshë zhvillojnë kancere më shpesh sesa pjesa tjetër e popullatës.

Arteriet bllokohen me pllaka aterosklerotike dhe gradualisht bllokohen.

Rreziqet janë infarkti i miokardit, goditjet në tru dhe më shumë.

Këto arteriet e përfshira tek burrat mund të mos funksionojnë mirë, që do të thotë se ndikon në aktivitetin seksual.

Ndërsa tek gratë, bllokimi i arterieve të vezoreve nga arteroskleroza mund të çojë në menopauzë shtatë vjet më parë.

Për të mos përmendur dhimbjen e mesit ose të gjurit, e cila lidhet me peshën e tepërt.

Zgjidhja është e thjeshtë.

Të gjejmë kënaqësi në ushqim pa shkatërruar shëndetin tonë.

Të dimë të zgjedhim ushqime të mira, të kontrollojmë sa hamë, pa pushuar së dashuruari ushqimin.

Është e rëndësishme të zotërosh këto virtyte.

Vetëm për shkak se një ushqim është i shëndetshme dhe me pak kalori nuk do të thotë që ne mund të hamë sasi të pakufizuar.

Për shembull, fruta: Të gjithë thonë se janë të shëndetshëm, por kujdes pasi ato përmbajnë gjithashtu sheqerna dhe kalori.

Nëse konsumoni 1 kg qershi në ditë, kjo do të thotë 500 kalori. 1 kg rrush, 700 kalori.

Kjo rrit marrjen e kalorive.

Vaji i ullirit, i cili njihet për vlerën e tij ushqyese, ka rreth 90 kalori për lugë gjelle.

Nëse vendosni një sasi të pakontrollueshme në sallatë (për shembull gjashtë lugë) do të thotë 500 kalori.

Kështu që ne e kuptojmë pse, me vetëm një “sallatë” dhe “pak fruta” në çdo vakt, disa njerëz ende besojnë se gjenet e tyre që nuk mund të humbin peshë janë përgjegjëse.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?