Shëndeti

Pse njerëzit kafshojnë thonjtë dhe a e rrezikon shëndetin e tyre ky zakon?

Nëse po kafshoni thonjtë, mos u shqetësoni, nuk jeni i vetmi.

Sipas një studimi, 20 deri në 30 për qind e popullsisë kafshon thonjtë, që do të thotë se në fakt është një zakon i zakonshëm tek fëmijët, por edhe tek të rriturit.

Edhe pse në pamje të parë nuk duket si diçka që mund të jetë e dëmshme, nëse e bëni shpesh, mund të rezultojë në një infeksion të lëkurës ose transmetim virusi, shkruan Mind Body Green .
Ekspertët kanë mendimin e tyre për këtë zakon.

Pse njerëzit kafshojnë thonjtë?

Edhe nëse nuk jeni nga ata që kafshojnë thonjtë tuaj, gjasat janë të mëdha që ndoshta të njihni dikë që i kafshon.

Sipas psikologut Gauri Kurani, kafshimi i thonjve është një formë e sjelljes së vetëvdekjes.

“Thonjtë janë lehtësisht të arritshëm dhe rezultatet në përgjithësi nuk janë lehtësisht të dukshme për të tjerët”, tha ajo.
“Arsyeja më e zakonshme pse njerëzit kafshojnë thonjtë e tyre është se ata vdesin kur janë të uritur, kur janë të mërzitur, kur janë të frustruar ose duke punuar në detyra të vështira. Në thelb, kafshimi i thonjve është një nga ato zakone të padëshiruara që ne as nuk e dimë se e bëjmë shumicën e kohës.”

Sipas psikologëve, kafshimi i thonjve mund të fillojë që në fëmijëri, madje disa kërkime sugjerojnë se gjenetika mund të luajë një rol të rëndësishëm.

Megjithatë, nuk mund të thuhet me siguri nëse kjo lloj sjelljeje është mësuar dhe imituar apo e lindur.

A është i keq kafshimi i thonjve?

Herë pas here kafshimi nuk është i dëmshëm, por nëse kafshoni thonjtë derisa të arrini në lëkurë, madje edhe të dëmtoni lëkurën, infeksionet janë padyshim të mundshme.

“Kushimi kronik i thonjve, i quajtur gjithashtu onikofagji, mund të dëmtojë lëkurën rreth thoit dhe vetë gozhdën”, thotë dermatologia Dr. Tiffany Zhou Libby.

“Mund të rrisë gjithashtu rrezikun e infeksioneve bakteriale të thonjve, të cilat mund të shfaqen si skuqje që është e dhimbshme, e fryrë dhe shpesh kërkon trajtim me antibiotikë.

“Nuk janë vetëm duart që mund të infektohen me mikrobe, por edhe thonjtë, ndaj duke kafshuar thonjtë apo lëkurën rreth thonjve, mikrobet mund të transmetohen në gojë, duke rritur rrezikun e viruseve dhe infeksioneve të tjera.

Identifikoni shkaktarët

Nëse doni ta hiqni këtë zakon, hapi i parë është të identifikoni shkakun.

Nëse mundeni, përcaktoni se cili është shkaktari juaj i kafshimit të thonjve.

Përpiquni ta vendosni veten në situata të ndryshme që do t’ju ndihmojnë të shmangni këtë zakon.
“Shmangia e këtyre shkaktarëve ose gjetja e mënyrave për t’i menaxhuar ato mund të ndihmojë në mbajtjen në minimum të kafshimit të thonjve”, thotë Dr. Libby.

Nëse zakoni juaj është sjellja e vetëdijshme që ndodh kur përjetoni emocione të forta negative, “përpiquni të kuptoni se diçka po ju prek në momentin kur duhet të hiqni qafe atë emocion”, thotë Michela Chacimanoli, një psikologe klinike.

Kushtojini vëmendje trupit tuaj, më pas merrni frymë thellë përmes hundës dhe nxirreni ngadalë përmes gojës, duke lejuar që ky çlirim të ndodhë në një mënyrë tjetër.

Mbani duart tuaja të zëna

Është pothuajse e pamundur të kafshoni thonjtë nëse duart tuaja janë të zëna. Kurani sugjeron të adoptoni sjellje të tjera ngushëlluese që përdorin duart tuaja.

“Kjo mund të përfshijë leximin, thurjen, zanatet e ndryshme, përkëdheljen e kafshëve apo punët e ndryshme të shtëpisë.

Mund të vëreni se kafshimi i thonjve tuaj zvogëlohet dhe produktiviteti juaj rritet.

Thonjtë e shkurtër

“Nëse thonjtë tuaj janë të shkurtër, do të keni më pak për të gërmuar dhe kjo mund të jetë më pak joshëse”, thotë Dr. Libby.

Për ta bërë më të lehtë punën tuaj, shkurtoni thonjtë rregullisht për të shmangur tundimin.

Konsultohuni me një ekspert

Nëse keni përjetuar infeksione të lëkurës ose thonjve për shkak të kafshimit, Dr. Libby sugjeron të vizitoni një dermatolog për një vlerësim. Dermatologu juaj jo vetëm që mund t’ju ndihmojë të kuroni infeksionin, por gjithashtu mund t’ju ndihmojë të heqni qafe plotësisht atë zakon.
“Nëse dikush ende kafshon thonjtë, pavarësisht nga infeksionet, dhe ai thjesht nuk mund të ndalet, ky është një problem. Ka reagime pozitive në trurin tuaj që duhet thyer”, thotë psikiatri Dr. Amy Wexler.

Këto raste mund të kërkojnë ndërhyrje më të rëndësishme, siç është terapia kognitive-sjellëse (CBT).

Në një kuptim më të gjerë, CBT përfshin punën me një praktikues për të identifikuar mendimet që keni ndërsa zgjidhni ose merreni me ndonjë sjellje të padëshiruar dhe t’i zëvendësoni ato me sjellje më të shëndetshme.

“Por funksionon vetëm nëse je i motivuar”, thotë Wexler.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?