Shëndeti

Njihet si “gishti i Covidit”, si dhe ku zhvillohet simptoma e virusit

Shpërthimi i pandemisë Covid-19, përpos kufizimeve dhe masave të rrepta që e ndoqën, solli edhe mjaft teori konspirative duke filluar nga simptomat që shkaktonte e deri te vaksinat antiCovid për të cilën flitet aq shumë sot.

Sipas BBC, shkencëtarët kanë zbuluar një simptomë të re të personave që preken nga Covid-19 e cila quhet ndryshe edhe “gishti i Covid”. Të prekurit nga kjo simptomë zhvillojnë disa flluska në gishtat e këmbës dhe të dorës të cilat shpesh shkaktojnë edhe dhimbje.

Sipas shkencëtarëve, “gishti i Covid” prek çdo moshë, por kryesisht janë shfaqur raste më të shpeshta te fëmijët dhe adoleshentët. Skuqja që shkaktohet mund të jetë jashtëzakonisht e dhimbshme dhe kruhet, e shoqëruar me flluska të buta dhe ënjtje.

“Gishti i Covid” duket të jetë një efekt anësor i kalimit të trupit në modalitetin e sulmit për të luftuar virusin. Lëkura e prekur, zakonisht gishtërinjtë, mund të duket e kuqe ose vjollce. Disa njerëz zhvillojnë gunga të ngritura të dhimbshme ose zona të lëkurës së ashpër. Mund të ketë edhe qelb.

Pse ndodh?

Këto gjetje të studimit të fundit, të bazuara në testet e gjakut dhe lëkurës, sugjerojnë se dy pjesë të sistemit imunitar mund të jenë në lojë. Të dy përfshijnë mekanizma që trupi përdor për të luftuar koronavirusin.

Njëra është një proteinë antivirale e quajtur interferoni i tipit 1, dhe tjetri është një lloj antitrupi që sulmon gabimisht qelizat dhe indet e vetë personit, jo vetëm virusin pushtues.

Qelizat që veshin enët e vogla të gjakut që furnizojnë zonat e prekura janë gjithashtu të përfshira.Kjo mund të jetë për shkak të vaksinimit të më shumë njerëzve ose mbrojtjes kundër Covid nga infeksionet e kaluara.

Problemet e lëkurës të lidhura me Covid mund të shfaqen mjaft kohë pas infeksionit akut dhe tek njerëzit që nuk kanë simptoma të tjera, kështu që lidhja me virusin ndonjëherë nuk bëhet, tha ajo.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?