Shëndeti

Ky ilaç po jep efekt pozitivë në trajtimin e pacientëve me COVID-19

This Thursday, Nov. 2, 2017 photo shows tablets of ibuprofen in New York. In late March 2020, the World Health Organization and other leading agencies say there is no evidence to support the suggestion that taking ibuprofen might worsen the symptoms of COVID-19. (AP Photo/Patrick Sison)

Ilaçi “Ibuprofen” në fillimin e pandemisë shkaktoi polemika sepse sugjerohej se rëndonte infeksionin e koronavirusit te të sëmurët. Tani shkencëtarët britanikë pretendojnë se ka mundësi që ai ul me 80 për qind vdekshmërinë nga Covid-19.

Spitalet britanike po përdorin tani ilaçin “Ibuprofen” për të lehtësuar simptomat e pacientëve me Covid-19.

Ilaçi antiinflamator mendohet se rrit me 80 për qind shanset e mbijetesës ndaj sëmundjes infektive në eksperimentet me kavjet, dhe në të njëjtën kohë ndihmon parandalimin e problemeve të frymëmarrjes, një efekt anësor i rrezikshëm për personat bartës të koronavirusit.

Sipas ekspertëve britanikë, trajtimi me “Ibuprofen” mund të shkurtojë kohën e shtrimit të pacientëve në pavijonet e kujdesit intensiv shëndetësor.

Në javët e para të pandemisë, ministri francez i Shëndetësisë sugjeroi se përdorimi i “Ibuprofenit” po e rëndonte infeksionin te të sëmurët.

Autoritetet nëpër botë gjithashtu udhëzuan atëkohë që ilaçi të kombinohej ose zëvendësohej tërësisht me “Paracetamolin” me qëllim mbajtjen nën kontroll të temperaturës dhe simptomat gripale.

Organizata Botërore e Shëndetësisë njoftoi se nuk kishte evidenca përfundimtare që “Ibuprofeni” të mos përdorej, por veçse të kufizohej në masë.

Ilaçi pa kosto të lartë që spitalet britanike kanë nisur të testojnë me pacientët e tyre të sëmurë është një formulë e modifikuar e “Ibuprofenit” qëgjendet në farmaci.

Shkencëtarët apelojnë se “Paracetamoli” sërish është më i rekomandueshëm për personat me simptoma të lehta të koronavirusit, sepse “Ibuprofeni” mund ta rëndojë gjendjen e atyre me sëmundje të stomakut, siç është ulcera.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?