Shëndeti

Kur nuk duhet të lani kurrë dhëmbët, mos neglizhoni këshillat e dentistëve

Ekzistojnë disa momente kur larja e dhëmbëve mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme.

Shumë prej njerëzve praktikojnë larjen e dhëmbëve pas çdo vakti, por ndërsa shumë prej nesh mendojnë se larja e dhëmbëve është gjithmonë një ide e mirë, dentistët theksojnë se në fakt është i gabuar dhe i dëmshëm.

Larja e dhëmbëve pas një vakti është një nga zakonet e disa prej njerëzve, por dentistët paralajmërojnë se është një zakon i keq.

Arsyeja për këtë është mjaft e thjeshtë.

“Tretja fillon në gojë dhe krijohet një mjedis acid në zgavrën e gojës, gjë që nuk është kushti më i mirë për larjen e dhëmbëve”, sipas dentistit Jeannie Grecco.

Kur hani ushqime që përmbajnë sheqer ose niseshte të thjeshtë që zbërthehet në sheqer në gojë, bakteret që shkaktojnë karies fillojnë të ushqehen me to dhe prodhojnë acid.

Kur dhëmbët tuaj janë të ekspozuar ndaj një mjedisi shumë acid, ato dobësojnë përkohësisht smaltin tuaj sipërfaqe duke shkaktuar humbje të mineraleve, sipas Jin Lin, pronar i Hurst Pediatric Dentistry, duke shtuar se në këtë situatë, larja mund të dëmtojë më tej smaltin.

Shoqata Amerikane Dentare rekomandon që të presim të paktën një orë pas ngrënies për të larë dhëmbët.

Neil J. Gajjar, ish-president i Akademisë së Stomatologjisë së Përgjithshme thotë se kjo kohë lejon trupin tonë të neutralizojë mjedisin acidik të krijuar potencialisht nga ushqimi acidik i gëlltitur.

Duke pritur një orë, i japim pështymës kohë të mjaftueshme për të bërë punën e tij.

Gjithashtu, dentistët theksojnë se është ideale të lani dhëmbët çdo 12 orë.

Larja e dhëmbëve nuk duhet të anashkalohet kurrë para gjumit, pasi kjo redukton rrjedhjen e pështymës dhe rrit acidin në zgavrën e gojës.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?