Shëndeti

Katër ushqimet më të këqija për trurin tuaj

Truri juaj është organi më i rëndësishëm në trupin tuaj.

Ai mban të rrahurat e zemrës suaj, frymëmarrjen e mushkërive dhe funksionimin e të gjitha sistemeve në trupin tuaj.

Kjo është arsyeja pse është thelbësore që truri juaj të funksionojë në gjendje optimale me një dietë të shëndetshme.

Disa ushqime kanë efekte negative në tru, duke ndikuar në kujtesën dhe disponimin tuaj dhe duke rritur rrezikun e demencës.

Vlerësimet parashikojnë se çmenduria do të prekë më shumë se 65 milionë njerëz në mbarë botën deri në vitin 2030.

Për fat të mirë, ju mund të ndihmoni në uljen e rrezikut të sëmundjes duke hequr disa ushqime nga dieta juaj.

Ky artikull zbulon 7 ushqimet më të këqija për trurin tuaj.

1.Pijet me sheqer

Pijet me sheqer përfshijnë pije si sode, pije sportive, pije energjike dhe lëngje frutash.

Një konsum i lartë i pijeve me sheqer jo vetëm që zgjeron belin tuaj dhe rrit rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës – por gjithashtu ka një efekt negativ në trurin tuaj (1 Burimi i Besuar, 2 Burimi i Besuar, 3 Burimi i Besuar).

Marrja e tepërt e pijeve me sheqer rrit shanset për të zhvilluar diabetin e tipit 2, i cili është treguar se rrit rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit (4 Burimi i Besuar).

2. Karbohidratet e rafinuara

Karbohidratet e rafinuara përfshijnë sheqerna dhe drithëra shumë të përpunuara, siç është mielli i bardhë.

Këto lloj karbohidratesh në përgjithësi kanë një indeks të lartë glicemik (GI). Kjo do të thotë se trupi juaj i tret ato shpejt, duke shkaktuar një rritje të niveleve të sheqerit në gjak dhe insulinës.

Gjithashtu, kur hahen në sasi më të mëdha, këto ushqime shpesh kanë një ngarkesë të lartë glicemike (GL). GL i referohet asaj se sa një ushqim rrit nivelet e sheqerit në gjak, bazuar në madhësinë e shërbimit.

3. Ushqime të larta në yndyrna trans

Yndyrnat trans janë një lloj yndyre e pangopur që mund të ketë një efekt të dëmshëm në shëndetin e trurit.

Ndërsa yndyrnat trans gjenden natyrshëm në produktet shtazore si mishi dhe qumështi, këto nuk janë një shqetësim i madh. Është një problem yndyrat trans të prodhuara në mënyrë industriale, të njohura edhe si vajra bimore të hidrogjenizuara.

Këto yndyrna trans artificiale mund të gjenden në ushqime të shkurtra, margarinë, krem, ushqime të lehta, ëmbëlsira të gatshme dhe biskota të parapaketuara.

4. Ushqime shumë të përpunuara

Ushqimet shumë të përpunuara priren të jenë të pasura me sheqer, yndyrna të shtuara dhe kripë.

Ato përfshijnë ushqime të tilla si patate të skuqura, ëmbëlsirat, petë të menjëhershme, kokoshka në mikrovalë, salca të blera në dyqane dhe ushqime të gatshme.

Këto ushqime janë zakonisht të larta në kalori dhe të ulëta në lëndë të tjera ushqyese. Janë pikërisht llojet e ushqimeve që shkaktojnë shtim në peshë, të cilat mund të kenë një efekt negativ në shëndetin e trurit tuaj./healthline