Shëndeti

Kanceri: Katër shenja paralajmëruese që nuk duhet t’i injoroni

Kanceri i prostatës mund të jetë një diagnozë shkatërruese, tragjikisht shumë nuk arrijnë të dallojnë shenjat e hershme paralajmëruese derisa të jetë tepër vonë.

Burrat mbi 50 vjeç janë në rrezik më të lartë të kancerit të prostatës, por një përqindje e vogël (pesë për qind) e rasteve të kancerit të prostatës janë të trashëguara.

Shqetësuese në një sondazh të fundit, 78 për qind e meshkujve thanë se nuk ishin të vetëdijshëm për simptomat fizike të kancerit të prostatës. Sondazhi i porositur nga GenesisCare dhe Kërkimi i Kancerit të Prostatës zbuloi se gratë kanë 27 për qind më shumë gjasa të njohin simptomat e kancerit të prostatës sesa burrat, shkruan Express.co.uk.

Simptomat e kancerit të prostatës zakonisht nuk janë të dukshme derisa kanceri të ketë bërë që prostata të rritet mjaftueshëm për të ushtruar presion mbi uretrën.

Uretra është tubi që transporton urinën nga fshikëza jashtë penisit. Kjo do të thotë që indikacionet e para që mund të keni kancer të prostatës do të ndihen kur urinoni

Katër shenjat e hershme paralajmëruese të kancerit të prostatës:

Nevoja për të urinuar shpesh ose papritur, shpesh gjatë natës,
Vështirësi për të filluar urinimin ose vonimi i tepërt gjatë urinimit (kjo mund të përfshijë rrjedhje të dobët),
Gjak në urinën tuaj,
Djegie gjatë urinimit (zakonisht kjo është më pak e zakonshme në fazat e hershme).

Një prostatë e zmadhuar nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni kancer. Kjo është për shkak se prostata bëhet më e madhe me moshën e meshkujve, kjo njihet si zmadhimi beninj i prostatës.

Por nëse filloni të shfaqni ndonjë simptomë të hershme, është thelbësore të veproni shpejt, pasi ky kancer mund të përhapet shpejt.