Shëndeti

Ja sa shpesh duhet ta ndërroni furçën e dhëmbëve – dhe këto janë rreziqet nëse nuk e bëni

Dentistët shpesh rekomandojnë larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë, nga dy minuta çdo herë, për një shëndet të mirë oral.

Megjithatë, çdo përpjekje për të pastruar dhëmbët tuaj mund të humbasë plotësisht nëse nuk po e ndërroni furçën tuaj të dhëmbëve mjaft shpesh.

Sipas ekspertëve, ky zakon nuk është i keq vetëm për shëndetin tuaj oral, por edhe për shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Dr. Melike Aytekin, dentiste në klinikën Vera këshillon për rëndësinë e zëvendësimit të furçave të dhëmbëve me disa këshilla shtesë për të ruajtur shëndetin tuaj oral.

Sa shpesh duhet ta ndërroni furçën e dhëmbëve?

LEXO EDHE:  Në Kosovë përdoret me të madhe, por OKI mund të ketë këto efekte anësore fatale për shëndetin

Sipas Dr. Melike Aytekin, njerëzit duhet të ndërrojnë furçat e dhëmbëve çdo tre muaj “ose edhe më herët”. Ajo këshilloi të gjithë të vëzhgojnë për shenja të konsumimit që mund të bëjnë që furça e dhëmbëve të humbasë efikasitetin e saj.

Dr. Aytekin tha: “Sapo një furçë dhëmbësh humbet ngurtësinë e saj ose ju shikoni dendësia është tretur, është koha për ta ndryshuar”. Zëvendësimi i furçës së dhëmbëve shpesh jo vetëm që ndihmon në kryerjen e detyrës për t’i mbajtur dhëmbët tuaj të pastër dhe të shëndetshëm në mënyrë efikase, por gjithashtu mban në minimum çdo grumbullim të mikrobeve dhe baktereve.

LEXO EDHE:  Në Kosovë përdoret me të madhe, por OKI mund të ketë këto efekte anësore fatale për shëndetin

Cilat probleme të shëndetit oral mund të lindin nga përdorimi i së njëjtës furçë dhëmbësh për një kohë të gjatë?

Dr Aytekin paralajmëroi se furçat e vjetra të dhëmbëve mbajnë baktere si dhe grimca ushqimore.

Ajo tha se është një ide e mirë të ndërroni furçën e dhëmbëve edhe për rastet e mëposhtme:

Sa herë që keni qenë i sëmurë/jo mirë
Kur keni pasur streptokokë, ftohje dhe bajamet janë shqetësimet më serioze.

Ajo shtoi se ushqimi i mbetur në fijet e furçës së dhëmbëve gjithashtu mund të shkaktojë akumulimin e pllakës, e cila mund të çojë në prishje të dhëmbëve dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve