Shëndeti

Ilaçi i ri antiviral mund të ndalojë koronavirusin brenda 24 orësh, thotë një studim

Gjetja e ilaçit ideal për të trajtuar COVID-19 ka qenë ndoshta ndjekjet shkencore më sfiduese të shekullit 21. Ndërsa koronavirusi vazhdon marshimin e tij të papërmbajtur, nevoja për një ilaç mrekulli-bërës po intensifikohet.

Duke siguruar një shpresë, një studim i ri ka zbuluar se një ilaç oral antiviral eksperimental, MK-4482 / EIDD-2801, i njohur gjithashtu si Molnupiravir, mund të shtypë transmetimin e virusit brenda 24 orëve.

Sipas studiuesve nga Universiteti Shtetëror i Gjeorgjisë, kur Molnupiravir u testua te kafshët e infektuara me virusin SARS-CoV-2 dhe ishin trajtuar me ilaçin, ato nuk mund të infektonin kafshë të pa trajtuara që ranë në kontakt.

“Ky është demonstrimi i parë i një ilaçi oral në dispozicion për të bllokuar shpejt transmetimin e SARS-CoV-2. MK-4482 / EIDD-2801 mund të ndryshojë lojën,” tha Richard Plemper, autori kryesor i studimit, në një deklaratë.

Molnupiravir është një ilaç oral dhe me spektër të gjerë antiviral. Fillimisht u zhvillua nga shkencëtarët nga Universiteti Emory si një trajtim kundër virusit të gripit dhe për të shtypur replikimin e tij. Efikasiteti i tij është testuar kundër disa viruseve si MERS-CoV, SARS-CoV dhe tani, SARS-CoV-2. MK-4482 / EIDD-2801 vepron duke shkaktuar gabime në ARN virale gjatë procesit të replikimit të saj.

Ndryshe nga ilaçet e tjera antivirale të tilla si Remdesivir – të cilat po trajtohen ose trajtoheshin si trajtime të mundshme për COVID-19 – që duhet të administrohen në mënyrë intravenoze, Molnupiravir ka avantazhin e të qenit një ilaç oral. Prandaj, trajtimi duke përdorur ilaçe antivirale mund të fillojë në fazat e hershme të infeksionit. Kjo siguron një përfitim të trefishtë: parandalimin e përparimit të sëmundjes në një formë të rëndë, shkurtimin e fazës infektive dhe frenimin e shpejtë të shpërthimeve të lokalizuara.

Aktualisht, Molnupiravir është në fazën e përparuar të provave klinike II/III kundër COVID-19. Nëse rezultatet nga studimi provohen si të suksesshme edhe te njerëzit, pacientët me infeksionin e ri të koronavirusit mund të trajtohen me ilaç dhe mund të bëhen jo-infektivë brenda 24 orësh pas fillimit të trajtimit.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?