Shëndeti

Ekspertët parashikojnë se si do të jetë gjendja e pandemisë në muajt në vijim

What will COVID-19 be like in the future?

Për këdo që shpreson të shohë dritë në fund të tunelit se pas tre ose gjashtë muajve të ardhshëm do përfundojë pandemia, shkencëtarët kanë disa lajme të këqija: Përgatituni për më shumë nga ato që kemi kaluar tashmë, transmeton “Metro”.

Pothuajse të gjithë do të infektohen ose vaksinohen para se të përfundojë pandemia, pajtohen ekspertët. Ndoshta të dyja. Pak njerëz të pafat do të infektohen më shumë se një herë. Gara midis valëve të transmetimit që çojnë në variante të reja dhe beteja për të vaksinuar globin nuk do të përfundojë derisa koronavirusi të na ketë prekur të gjithë ne.

“Unë i shoh këto rritje të vazhdueshme që ndodhin në të gjithë botën,” tha Michael Osterholm, drejtor i Qendrës për Kërkimin dhe Politikat e Sëmundjeve Infektive në Universitetin e Minesotës në Minneapolis, dhe një këshilltar i Presidentit të SHBA Joe Biden.

“Atëherë do të bjerë, potencialisht disi në mënyrë të vrullshme,” tha ai. “Dhe atëherë unë mendoj se shumë lehtë mund të shohim një rritje tjetër në vjeshtë dhe dimër” të këtij viti, shtoi ai.

Me miliarda njerëz në të gjithë botën ende për t’u vaksinuar dhe pak shanse tani për të eleminuar virusin, ne mund të presim më shumë shpërthime në klasa, në transportin publik dhe në vendet e punës gjatë muajve të ardhshëm, ndërsa ekonomitë po ecin përpara me rihapjen. Edhe pse normat e imunizimit rriten, gjithmonë do të ketë njerëz që janë të prekshëm ndaj virusit: foshnje të porsalindura, njerëz që nuk mund ose nuk do të vaksinohen, dhe ata që vaksinohen, por vuajnë nga infeksionet e përparuara ndërsa nivelet e tyre të mbrojtjes bien.

Si rezultat, Covid mund të jetë si gripi, duke kërkuar që rimbushjet e rregullta të vaksinës të mbeten efektive ndërsa evoluon virusi.

Disa studiues thonë se SARS-CoV-2 është gati të bëhet plotësisht rezistent ndaj gjeneratës së parë të vaksinave. Një studim nga Japonia, i cili ende nuk është botuar ose rishikuar, sugjeron që mutacionet potencialisht të rrezikshme në variantin delta tashmë janë duke u mbledhur në një bazë të dhënash globale të përdorur për të ndjekur zhvillime të tilla. Raportet e shtameve aktuale që shpërthejnë vaksinimet ose shkaktojnë përqindje më të larta të vdekshmërisë nuk janë mbajtur deri tani në një kontroll rigoroz.

Ajo që duket e qartë është se pandemia nuk do të përfundojë në gjashtë muaj. Ekspertët në përgjithësi pajtohen se shpërthimi aktual do të zbutet pasi shumica e njerëzve ndoshta 90% deri 95% e popullsisë globale të kenë një shkallë imuniteti falë imunizimit ose infeksionit të mëparshëm.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?