Shëndeti

Çfarë po ndodh me vaksinën anti-COVID?

Për të siguruar mbrojtje ose imunizim kolektiv, gjegjësisht për të ndërprerë përhapjen e kovid-19, siç thonë nga Organizata Botërore të Shëndetësisë, është e nevojshme që rreth 70% e popullatës të vaksinohen.

Derisa shteti po i pret dozat e para të vaksinave, Meta i pyeti ekspertët shëndetësorë se sa kohë do të duhej për të vaksinuar 70 përqind të popullsisë në mënyrë që, të themi kushtimisht, të mund të “merrnim frymë” më lirshëm, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Nëse merret parasysh se kapaciteti maksimal i vaksinimit është 2.500 persona në ditë, si dhe që kemi 32.000 punëtorë shëndetësorë (nga të cilët 6.200 janë mjekë), do të duhen 13 ditë që të gjithë të vaksinohen, thotë prof. Dr. Dragan Danilovski nga Fakulteti i Mjekësisë. Duke folur përafërsisht, vlerësohet se rreth 700,000 njerëz kanë qenë të ekspozuar ndaj virusit deri më tani, dhe sipas studimit më të ri izraelit të gjithë ata (edhe nëse nuk kanë antitrupa) megjithatë rrallë do ta infektohen për herë të dytë, sepse ata i mbron imunitetin qelizor. Prandaj, sipas Danillovskit, në këtë fazë, ata nuk kanë nevojë të vaksinohen.

“Popullsia reale e vendit është rreth 1,600,000. Nëse hiqen 700.000, mbeten 900,000 njerëz. Duke qenë se mutanti britanik është më ngjitës dhe sigurisht që do të bëhet dominues në fund të Marsit, pragu për imunitetin kolektiv të nevojshëm për të ndaluar epideminë duhet të jetë së paku 75 përqind (jo 60 përqind, siç ishte rasti me llojin e vjetër ) Kjo është 1,200,000 njerëz. Nëse 700,000 merren, 500,000 mbeten. Nga këta, 22.5 përqind (112 500) janë të rinj nën 19 vjeç të cilët nuk janë të vaksinuar. Mbeten 387,500. Me një normë ditore prej 2,500 të vaksinuar, ata do të vaksinohen në 155 ditë (pesë muaj). Kjo është një llogaritje për të dhënë vetëm dozën e parë. Sigurisht, kjo periudhë do të jetë proporcionalisht më e gjatë, duke pasur parasysh që çdo qytetari duhet t’i jepet një dozë e dytë. Përndryshe, në moshën mbi 65 vjeç, ka rreth 290,000 njerëz në vend”, thotë prof. Danillovski.

Të ngjashme janë edhe përllogaritjet e prof. d-r. Nikolla Panovski nga Fakulteti i Mjekësisë. Shtatëdhjetë përqind është 1.4 milion qytetarë, gjegjësisht aq qytetarë në vend duhet të pranojnë vaksinë në mënyrë që të mund të ndryshojë fotografia me kovid-19 në vend.

“Kapacitetet janë shumë më të mëdha, mund të bëhen deri në 10,000 vaksina në ditë. Por, nëse do të merrnim vaksinat nesër, me 5,000 vaksina në ditë, 450,000 njerëz, ose 60 përqind e të gjithë moshës 40 vjeç, do të vaksinoheshin nga 1 Mars deri më 15 Shtator. Me një normë prej 2,500 në ditë, ata do të arrinin 70 përqind për një vit, gjegjësisht deri në atë kohë vetëm punëtorët shëndetësorë, të moshuarit mbi 60 vjeç dhe të sëmurët kronikë do të vaksinoheshin. Në çdo rast, dinamika duhet të rritet. Në Serbi, 30,000 njerëz vaksinohen në ditë, në Izrael 200,000 njerëz në ditë. Njerëzit tanë tani nuk kanë informacion se sa vaksina do të mbërrijnë, por ne duhet të përpiqemi të rrisim numrin e vaksinave në baza ditore”, tha prof. Panovski.

Ministri i shëndetësisë Venko Filipçe tha se lidhur me reagimet pas vaksinimit, deri më tani nuk ka botime që tregojnë diçka të pazakontë krahasuar me vaksinat e tjera.

“Bëhet fjalë për një mënyrë mjaft të sigurt për zhvillim të vaksinave. Ajo që dihet deri më tani është se vaksina mbron nga infeksioni për një periudhë prej gjashtë deri në nëntë muaj”, tha ai.

Ministria e shëndetësisë njoftoi se mbi 25.000 qytetarë kanë plotësuar aplikacionin në faqen e internetit “vakcinacija.mk“, duke shprehur kështu interes në vaksinimin kundër kovid-19). Procesi i vaksinimit do të zhvillohet në tre faza sipas grupeve prioritare. Mjeku i familjes do të telefonojë dhe informojë qytetarët për datën dhe kohën e saktë kur duhet të vaksinohen në pikën që ata do të zgjedhin kur të regjistrohen.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?