Shëndeti

A kanë disa njerëz mbrojtje kundër coronavirusit?

Tani jemi më shumë se shtatë muaj në kohën e pandeminë së coronavirusit që ka ndikuar në jetën e njerëzve.

Dhe gjersa është e vërtetë që komuniteti shkencor ka mësuar shumë gjëra në lidhje me virusin SARS-CoV-2 dhe sëmundjen që ai shkakton, COVID-19, ka lënë shumë boshllëqe në të kuptuarit tonë.

Një mister i madh: Pse disa njerëz sëmuren dhe madje vdesin nga virusi, ndërsa njerëz të tjerë të ngjashëm nuk tregojnë simptoma dhe mund të mos e kuptojnë se janë infektuar fare?

Ne i dimë disa nga faktorët e mëdhenj që i shtyjnë njerëzit në rrezik më të madh për të patur një sëmundje të rëndë, madje edhe fatale,: të qenurit mbi 60 vjeç; duke qenë mbipeshë ose i trashë; që kanë një ose më shumë sëmundje kronike si diabeti, sëmundja kardiovaskulare, veshkat ose mushkëritë dhe kanceri, shkruan CNN.

Por a mund të jetë edhe e kundërta: A mund të ketë njerëz të caktuar që në të vërtetë janë të mbrojtur?

Një artikull përmbledhës i botuar së fundmi në revistën “Nature Review Immunology” parashtroi një mundësi shqetësuese: Një përqindje e madhe e popullsisë duket se ka qeliza imune që janë në gjendje të njohin pjesë të virusit SARS-CoV-2, dhe që ndoshta mund t’iu japin atyre një “fitore të lehtë” kundër një infeksioni.

Për të kuptuar pse është e rëndësishme, këtu është një studim i vogël i përplasjeve në imunologji.

Sistemi imunitar i njeriut, i cili ka për detyrë t’ju mbajë të shëndetshëm përballë baktereve, viraleve, paraziteve dhe të tjera sëmundjeve, ka dy përbërës kryesorë: sistemin imunitar të lindur dhe sistemin imunitar adaptiv, transmeton Telegrafi.

Sistemi imunitar i lindur është linja e parë e mbrojtjes. Si pjesë e tij përfshihet edhe lëkura dhe membranat mukoze, të cilat fizikisht ndalojnë sëmundjet. Ai gjithashtu përfshin qeliza, proteina dhe kimikate të caktuara që krijojnë inflamacione dhe shkatërrojnë qelizat pushtuese.

Gjersa sistemi imunitar i lindur është i menjëhershëm dhe jospecifik (ai përpiqet të ndalojë hyrjet e viruseve në trup), sistemi imunitar adaptiv krijohet kundër një pushtuesi specifik. Kjo kërkon pak më shumë kohë për të goditur ingranazhet.

Sistemi imunitar adaptiv përfshin një lloj qelize të bardhë të gjakut e quajtur si Qeliza B, e cila patrullon në trup duke kërkon “vrasësit”.

Secila Qeliza B ka antitrup e vetë në sipërfaqen e tij dhe mund të lidhet me një antigjen. Kur gjen një trup të sëmurë, qeliza B aktivizohet: kopjohet vetvetiu dhe ndez antitrupat, duke krijuar përfundimisht një mega neutralizues për pushtuesin eveçantë.

Fatkeqësisht, disa studime të kohëve të fundit kanë zbuluar se antitrupat ndaj këtij coronavirusi të veçantë mund të zbehen mjaft shpejt, veçanërisht tek njerëzit që kanë pasur raste të buta të COVID-19.

Kjo ka shqetësuar shumë studiues: sepse përgjigja e antitrupave duket se venitet shpejt, komuniteti shkencor nuk është i sigurt se sa kohë një person që është infektuar me këtë virus do të qëndrojë i mbrojtur nga një infeksion i ri.

Për fat të mirë, antitrupat nuk janë e vetmja armë që përdor sistemi ynë imun adaptiv për të ndaluar një infeksion. Qelizat T, të cilat vijnë në tre lloje, krijohen në trupi pas një infeksioni dhe ndihmojnë që të jemi më të përgatitur për një infeksion të ri. Një nga ato qelizat T ndihmojnë trupin të tregojnë se kemi në trup një virus, një tjetër gjuan dhe shkatërron qelizat e infektuara dhe e treta ndihmon në mënyra të tjera.