Shëndeti

​Shkencëtarët australianë gjejnë një mënyrë të re për të identifikuar njerëzit me koronavirus

Një grup shkencëtarësh në Australi ka një test prototipi të gjakut që mund të zbulojë nëse sistemi imunitar i një pacienti ka aftësinë për të luftuar sëmundjen e re të shkaktuar nga virusi korona.

Kjo provë identifikon nivele të larta të dy sinjaleve kryesore kimike – interferon-gama dhe interleukin-2 – që prodhohen nga qelizat T, lloji i leukociteve që njohin dhe më pas shkatërrojnë qelizat e infektuara.

Këto dy sinjale janë të dy të përfshira në shkatërrimin e qelizave të infektuara nga virusi dhe gjithashtu mund të inkurajojnë qelizat e tjera T të synojnë zonën e infektuar.

Sipas shkencëtarëve, njerëzit e infektuar me koronavirus që kanë nivele të ulëta të këtyre dy sinjaleve kimikë mund të jenë më të prirë ndaj efekteve të rënda të sëmundjes të shkaktuar nga SARS-CoV-2, përfshirë vdekjen. Autorët e studimit besojnë se kjo test gjaku mund të jetë i rëndësishëm në një kohë kur miliona njerëz presin të marrin një vaksinë të sigurt dhe efektive.

Për studimin, studiuesit përdorën gjakun e 44 dhuruesve që ishin rikuperuar nga COVID-19 – burra dhe gra, të moshës midis 20 dhe 75 – dhe shqyrtuan një sërë peptidesh SARS-CoV-2 për të gjetur se cili kombinim mund të përdoret për të zbulojnë një përgjigje të suksesshme imune të qelizave T. Pasi ekspertët izoluan qelizat T nga gjaku i dhuruar, ata i ekspozuan ato ndaj peptideve virale dhe matën prodhimin e një numri molekulash të ndryshme sinjalizuese.

Ata krahasuan nivelet e prodhuara nga qelizat T nga pacientët e rikuperuar me nivelet e lëshuara nga qelizat T nga 20 dhurues të shëndetshëm të cilët kurrë nuk ishin infektuar me koronavirus të ri. Ekipi më pas zbuloi se qelizat T nga pacientët e rikuperuar prodhuan sasi më të mëdha të dy molekulave sinjalizuese.

Ekipi i studiuesve beson se kjo gjetje mund të përdoret për të kuptuar në një fazë të hershme atë që sistemi imunitar i pacientëve nuk po përgjigjet në mënyrë të përshtatshme dhe të cilët mund të jenë në rrezik më të lartë për t’u sëmurë jashtëzakonisht për shkak të sëmundjes. Testi i gjakut besohet të jetë i dobishëm në ato vende që janë përballur me valë të dyta dhe të treta.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?