précis

‘I lashtë sa kodrat’ Qyteti më i vjetër në botë ndodhet në Palestinë

Xheriko, një qytet në Palestinë është qyteti më i vjetër në botë, dhe është gjithashtu qyteti më i ulët në botë.

Qyteti më i vjetër në botë ndodhet në Palestinë. Mediat e huaja shkruajnë se ndryshe Xheriko cilësohet si ‘i lashtë sa kodrat’. Një qytet i vogël si Xheriko në Palestinë mban dy nga rekordet botërore për qytetet.

shtë qyteti më i vjetër në botë, dhe është gjithashtu qyteti më i ulët në botë. Ndërsa popullsia e qytetit është vetëm 25 mijë njerëz. Në pikën e tij më të ulët, ndodhet në 260 metra nën nivelin e detit. Të dhënat arkeologjike, tregojnë se ky qytet është banuar që 11.000 vjet më parë. Rreth vitit 9.000 Para Krishtit, aty u vendosën gjuetarët-mbledhës, ndërsa duke nisur nga viti 8.000 Para Krishtit nëXheriko nisi zhvillimi i bujqësisë.

Gjatë epokës së bronzit të vonë, ai u plaçkit, u shkatërrua dhe u shpopullua. Xheriko urindërtua prapë gjatë epokës së hershme të hekurit (viti 1100 Para Krishtit), ndërsa u shkatërruar sërish, ketë herë nga babilonasit. Kur qyteti u pushtua nga persët, ata ia rikthyen lavdinë e dikurshme. Aleksandri i Madh kishte dikur një pallat në Xheriko. Qyteti i qëndroi sprovave të kohës, dhe banohet ende sot nga rreth 20.000 njerëz.

Sot, qyteti ka një popullsi prej 1.8 milion banorësh. Alepo është e njohur për industrinë e saj të endjes së mëndafshit dhe tekstilit. Biblos është një qytet në Liban me vendbanime që datojnë që nga viti 8800 Para Krishtit. Nga viti 3000 Para Krishtit, Biblos ishte një qendër metropolitane e lulëzuar, dhe një burim kryesor i tregtisë së papirusit në botën antike.

Alepo është një pretendent i fortë. Por bazuar në kriteret e të pasurit një kulturë të sofistikuar urbane, e cila mbijetoi dhe evoluoi me kalimin e kohës, atëherë fituesi është Biblos. Ai ishte një qytet i plotë që në vitin 3000 Para Krishtit./dosja.al/ /KultPlus.com