Lajme

Trembët Ramzan Kadyrov: Urdhëri për mobilizim nuk do të zbatohet në Çeçeni

Urdhri i mobilizimit i Vladimir Putin nuk do të zbatohet në Republikën Çeçene të Rusisë, kështu njoftoi kreu i sajë, Ramzan Kadyrov, në një takim më 21 shtator me selinë operacionale për kryerjen e “operacionit special ushtarak” të Rusisë në Ukrainë, transmeton Gazeta Metro.

Kreu i Çeçenisë shpjegoi se 20,000 çeçenë janë dërguar tashmë në luftë me Ukrainën.

Përveç kësaj, Kadyrov tha se gratë që u përpoqën të organizonin një demonstratë kundër luftës në Grozny u arrestuan, u mobilizuan dhe u dërguan në Ukrainë.

Sipas përfaqësuesit të lëvizjes opozitare, Adat Ibragim Yangulbayev, rreth 130 gra u arrestuan gjatë tubimit të 21 shtatorit. Të gjitha u dërguan në bashkinë e Groznit.

Qytetarët, djemtë e të cilëve luftojnë në Ukrainë, u dërguan në një zyrë të veçantë dhe u morën në pyetje. Ndërsa gratë e tjera u ekzaminuan, burra nga familjet e tyre u thirrën në Grozny, shkruan Kyiv Post.

“Ata u detyruan të nënshkruajnë dokumente që do të dilnin vullnetarë për të luftuar në Ukrainë,” shpjegoi Yangulbayev. “Nuk e dimë saktësisht se si u shtypën, por siç e dimë nga praktika, diçka ka ngjarë të ndodhë me nënat dhe gratë e tyre.

Vetë Kadyrov tha se vetëm rreth 40 të afërm të grave u dërguan në territorin e Ukrainës. Ai gjithashtu paralajmëroi se kushdo që vjen në tubim do të dërgohet në vijën e parë, përfshirë anëtarët e familjes së tyre.

Përveç kësaj, Kadyrov kritikoi shkëmbimin e të burgosurve më 21 shtator, gjatë të cilit u liruan 215 mbrojtës të Ukrainës.

Më parë, më 15 shtator, Ramzan Kadyrov tha se krerët e rajoneve ruse duhet të kryejnë “vetëmobilizim” dhe të trajnojnë vullnetarë për t’u dërguar në luftë në Ukrainë pa pritur që Kremlini të shpallë gjendjen ushtarake.

Sipas kreut të Çeçenisë, nëse çdo rajon trajnon të paktën një mijë vullnetarë, “çështja e zgjidhjes së detyrave të operacionit special mund të zgjidhet sa më shpejt të jetë e mundur”./gazetametro.net