Lajme

Si ndikon moti i ftohtë në shëndetin tuaj?

Temperaturat e ftohta vendosin strese fiziologjike në trup, sa më të shëndetshëm dhe të përshtatshëm të jeni, aq më lehtë trupi juaj mund të përballojë këto strese. Veshja siç duhet është çelësi për të qenë të shëndetshëm në një klimë të ftohtë.

Për të moshuarit, të rinjët dhe ata me sëmundje afatgjata duhet që shtëpia të ngrohet të paktën 18C (64F).

Hani mirë ose humbni peshë – Një nga mënyrat më të mira për të qëndruar të ngrohtë në një klimë të ftohtë është përdorimi i “furrës së brendshme” për të gjeneruar nxehtësi nga brenda. Ushqimi i mirë gjatë ditëve të ftohta është mënyra më e mirë e trupit tuaj për t’ju thënë se duhet mbajtur ngrohtë. Nëse mund të duroni vazhdimisht të ftohtit kjo ështënjë mënyrë e mundshme për të humbur peshë.

A jam ftohur sepse ndjej të ftohtë? – Perceptimi është pothuajse i gjithi. Sa të ftohtë ndjeheni dhe sa i ftohtë jeni, nuk janë aq të lidhura sa mund ta imagjinoni. Disa njerëz janë në gjendje ta tolerojnë të ftohtin më shumë se të tjerët kryesisht në bazë të perceptimit saktësisht të njëjtave ndjesi në një mënyrë tjetër. Ju mund të stërvitni veten që të ndikoheni më pak nga të ftohtit, më shumë për aklimimin dhe aklimatizimin këtu.

Ndërsa njerëzit plaken, ata mund të bëhen më pak perceptues të temperaturave të ftohta, një arsye tjetër se të moshuarit janë më të prirur të bëhen hipotermikë, ata thjesht nuk e vërejnë rënien e temperaturës.

Pse dua të zhvishem kur është ftohtë? – Kur jeni të ftohtë trupi juaj zvogëlon qarkullimin në ekstremitetet dhe sipërfaqen e lëkurës, kështu që përqendrohet një vëllim më i madh gjaku në thelbin e trupit. Kjo rrit presionin e gjakut arterial. Përgjigja e trupit është të përpiqet të zvogëlojë këtë presion, veshkat zvogëlojnë vëllimin e gjakut që qarkullon duke larguar ujin në fshikëz për tu humbur si urinë. Ky proces njihet si “diureza e ftohtë”.

Pas kthimit në një mjedis më të ngrohtë, qarkullimi rikthehet në periferi e cila zvogëlon vëllimin që qarkullon në bërthamë, gjë që shkakton një ndjesi të etjes.

Ndjenja e të ftohtit gjatë gjithë kohë së shtënjë simptomë e zakonshme e një numri të kushteve mjekësore si:

Anemia – Shkaktohet nga mungesa e hekurit në dietë ose nga paaftësia për të prodhuar mjaft qeliza të kuqe të gjakut. Nëse jeni femër në moshë riprodhuese dhe vegjetariane është edhe më e mundshme.

Hipotiroidizmi – Më shpesh shkaktohet nga një çrregullim autoimun, më shpesh në gratë në moshën e mesme.

Diabeti – një simptomë e “nefropatisë diabetike” dëmtimi i veshkave që vjen nga diabeti është një ndjenjë e të qenit i ftohtë gjatë gjithë kohës.

Anoreksia – njerëzit me këtë çrregullim të ngrënies shpesh ndjehen të ftohtë gjatë gjithë kohës pasi trupi përpiqet të bëjë çdo ushqim të zgjasë për aq kohë sa të jetë e mundur duke gjeneruar më pak nxehtësi. Flokët e butë të trupit shpesh rriten si përgjigje ndaj të ftohtit si izolim i shtuar për të luftuar humbjen e yndyrës së trupit natyralisht izolues.

Një ndjenjë e vazhdueshme e të ftohtit mund të jetë një shenjë e një gjendjeje më serioze mjekësore, nëse me të vërtetë nuk mund të nxeheni edhe në një vend të ngrohtë ose shumë kohë pasi të keni ardhur nga të ftohtit, duhet të kontaktoni një mjek./Gazeta Sinjali/


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?