Lajme

Shkencëtarët bëjnë një zbulim të rëndësishëm mbi koronavirusin

Pjesa më vdekjeprurëse e koronavirusit SARS-CoV-2 – proteina thumb – është ajo që ndihmon patogjenin virulent në pushtimin e qelizave njerëzore dhe infektimin e tyre. Tani, një studim i ri ka zbuluar se struktura është shumë më vdekjeprurëse dhe më e ndërlikuar sesa supozohej më parë.

Sipas studiuesve nga instituti “Francis Crick”, ajo mund të adoptojë të paktën 10 gjendje të ndryshme strukturore kur bie në kontakt me receptorin e virusit njerëzor, ACE2, të cilin e përdor për të arritur qasjen në qelizat njerëzore.

Shkencëtarët besojnë se kuptimi i ri i mekanizmit të infeksionit mund t’u mundësojë studiuesve të krijojnë regjime efektive terapeutike dhe shërim të mundshëm për sëmundjen.

“Ndërsa zbulojmë mekanizmin e fazave më të hershme të infeksionit, ne mund të ekspozojmë objektiva të ri për trajtime ose të kuptojmë se cilat trajtime aktualisht në dispozicion antiviral ka më shumë të ngjarë të funksionojnë”, theksoi Antoni Wrobel, autori bashkë-udhëheqës i studimit në një punim.

Strukturat e proteinave të njohura si thumba gjenden në sipërfaqen e virusit SARS-CoV-2. Këto struktura proteinike ndihmojnë virusin në infektimin e qelizave njerëzore, veçanërisht të qelizave të mushkërive. ACE2 (enzimë konvertuese e angiotenzinës 2) është një enzimë që gjendet në membranat qelizore të qelizave në mushkëri, zorrët, arteriet, veshkat dhe zemër.

Kur proteina e njohur si thumba lidhet me receptorët e qelizave ACE2, fillon infeksioni i qelizave njerëzore. Në fazat e mëvonshme të infeksionit, ai mundëson katalizat që nxisin çlirimin e materialit gjenetik të virusit në qelizë. Sidoqoftë, natyra precize e lidhjes së proteinës së njohur si thumba SARS-CoV-2 dhe ACE2 mbetet një mister.

Ndërsa disa studime kanë konfirmuar rolin e procesit të lidhjes së proteinave – ACE2 në infeksionin e qelizave, asnjë nuk ka eksploruar vetë mekanizmin.

Sidoqoftë, hulumtimi aktual është i pari që studion mekanizmin e lidhjes midis ACE2 dhe proteinës sç njohur si thumba plotësisht. Autorët identifikuan dhjetë struktura të veçanta që janë të lidhura me faza të ndryshme të lidhjes së receptorit dhe nivelet përkatëse të infeksionit.

Për studimin, studiuesit inkubuan një përzierje të ACE2 dhe proteinave spike. Më tej, ata bllokuan forma të ndryshme të proteinave duke i nënshtruar përzierjes ngrirjes së shpejtë duke përdorur etan të lëngshëm. Këto mostra u analizuan nën një mikroskopi krio-elektronike dhe u morën mijëra imazhe me rezolucion të lartë të fazave të ndryshme të lidhjes.

Pas një ekzaminimi të mëtejshëm, shkencëtarët bënë një zbulim të shpejtë. Ata zbuluan se proteina e njohur si thumba manifestohet si një përzierje e strukturave të hapura dhe të mbyllura. Pas lidhjes me ACE2 në një vend të vetëm të hapur, proteina e njohur si thumba u bë më e hapur. Pas lidhjes me ACE2 në të tre vendet e saj të lidhjes, bërthama e saj qendrore bëhet më e ekspozuar ose e zhveshur, gjë që mund të ndihmojë koronavirusin të bashkohet me membranën qelizore dhe të lejojë infeksionin.

Studiuesit deklaruan se duke zbuluar se sa i dallueshëm është SARS-CoV-2 nga koronavirusët e tjerë të njohur, zhvillimi i terapive dhe vaksinave të reja që janë specifike dhe të synuara mund të rritet.

Duke shprehur një shpresë të tillë, Steve Gamblin, autori kryesor i studimit tha se, “ka aq shumë që ne ende nuk dimë për SARS-CoV-2, por biologjia e tij themelore përmban të dhëna për menaxhimin e kësaj pandemie. Duke kuptuar se çfarë e bën këtë virus të veçantë, studiuesit mund të ekspozojnë dobësitë për t’u shfrytëzuar”.

Sidoqoftë, autorët po vazhdojnë të studiojnë strukturat me majë të koronavirusit të ri dhe koronavirusëve të lidhur nga speciet e tjera, në mënyrë që të kenë njohuri shtesë të mekanizmit që drejton evolucionin dhe kapacitetet e infeksionit.