Lajme

Shkencëtarët australianë zhvillojnë një provë që mund të diagnostikojë koronavirusin brenda 15 minutave, përbërës kryesor maja e bukës

Shkencëtarët australianë po zhvillojnë një provë që mund të diagnostikojë koronavirusin brenda 15 minutave dhe një përbërës kryesor në teknologjinë e re është maja e bukës.

Kompania e bioteknologjisë “Xing Technologies” ka marrë 1.5 milion dollarë nga Qeveria e Queensland Australi, për të financuar projektin XavTrap, të cilin shkencëtarët e zbuluan të mërkurën dhe shpjeguan se ai duhet të funksionojë në mënyrë të ngjashme me një test shtatzënie.

“Disa pika të tretësirës speciale vendosen në një shtupë për të marrë një mostër nga hunda, e cila më pas vendoset në një shirit dhe brenda 15 minutash, në varësi të shkallës së infeksionit, merren rezultate”, shpjegoi menaxheri i projektit Yadveer Grewal.

Maja e bukës është e kombinuar me teknologjinë e shiritave, siç përdoret në testet e shtatzënisë.

“Testet e tjera që mund të gjenden në treg janë të shkëlqyera, të gjitha janë teste të mira, por unë nuk mund të bëj dallimin midis një virusi të gjallë dhe një virusi të vdekur”, shpjegon Grewal.

Një test i lirë dhe i shpejtë mund të përdoret në zona me rrezik të lartë si spitalet, shtëpitë e të moshuarve dhe qendrat tregtare. Mund të përdoret gjithashtu për të diagnostikuar ethet e dengut.

Një test i ngjashëm është duke u zhvilluar në Shtetet e Bashkuara dhe autoritetet australiane shpresojnë që ato të jenë në dispozicion deri në fund të vitit 2020.