Lajme

Shitjet e librit “Vargje Satanike” rriten pas sulmit ndaj shkrimtarit Salman Rushdie

Një sulm me thikë ndaj Salman Rushdie në SHBA ka nxitur interesin e publikut për veprat e tij, veçanërisht për romanin e tij “Vargjet Satanike”, botuar në vitin 1988, për të cilin ai mori kërcënime me vdekje tridhjetë vjet më parë. Shitjet e atij romani janë rritur sot.

Për shkak të atij libri, Irani nxori një fetva kundër tij në vitin 1989.

Që nga pasditja e së shtunës, tre botime të veprës ishin në krye të listës më të shitur të Amazon, e cila gjurmon librat, shitjet e të cilëve janë rritur më shumë në 24 orët e fundit. Në vendin e katërt është bestselleri i parë i shkrimtarit, “Fëmijët e mesnatës”.

Sulmi, i cili tmerroi publikun botëror dhe shkaktoi dënime, ndodhi të premten në një qytet të vogël në shtetin amerikan të Nju Jorkut.

Disa nga titujt e tij u shitën menjëherë në librarinë e famshme të Nju Jorkut Strand, pa përfshirë shitjet në internet.

Në Twitter, përdoruesit bënë thirrje për blerjen e veprave të Rushdie në solidaritet me të.

“Vargjet Satanike” tregojnë për aventurat e dy indianeve, avioni i të cilave është shënjestër e një sulmi terrorist dhe ato e gjejnë veten në një plazh në Angli. E para merr formën e një kryeengjëlli dhe e dyta formën e Satanit.

Në tregim, autori u jep prostitutave emrat e grave të profetit Muhamed. Përveç kësaj, ai krijon personazhin e profetit Mahund, i cili, nën ndikimin e Luciferit, pranon se mund të adhurohen perëndi të tjera përveç Allahut, por më vonë e kupton gabimin e tij.

Salman Rushdie u godit me thikë në qafë dhe bark dhe u shtrua në një spital në Pensilvani në gjendje të rëndë.