Lajme

Pse kosovarët po bëjnë më pak fëmijë?

Në shtatë vitet e fundit në Kosovë ka rreth 10 mijë lindje më pak.

Një çift kosovar ku punon gruaja dhe burri duhet të paguajnë dado/çerdhe, duhet të sigurojnë kushtet për rritje e zhvillim të shëndetshëm të fëmijëve, duhet të preukupohen me stabilitetin financiar dhe punën, po patën fat trashëgojnë shtëpi apo banesë në të kundërten duhet të zhyten në kredi të tmerrshme për të siguruar kulm mbi kokë.

Nga ana tjetër është qasja e shtetit ku asgjë nuk ofrohet për prindërit e rinj.Po patet punë me spitalet vijn një shprehje shpenzimet enorme sepse as inhalatori nuk gjindet atje dhe shumicën e rasteve meren shërbimet nga sektori privat ku paguhet ekstra.

Rënia e natalitetit është vrasje e ngadaltë e kombit, i bëjë thirje Qeverisë t’a merr seriozisht këtë problem dhe të ndihmoj çiftet e reja të bëjnë më shumë se dy fëmijë.

Është për keqardhje që gratë nuk stimulohen për të lindur më shumë.

Çifteve që janë financiarisht stabil ju bëjë thirrje të krijojnë familje më të mëdha.

Kosova ka nevojë të rritet, kontriboni.

Shkroi: Razije Musa


SHIKO VIDEON