Lajme

Pompat e benzinës “nuk lëshojnë kuponë fiskalë”

Sipas disa qytetarëve të anketuar nga Radio Evropa e Lirë në Prishtinë, pompat e benzinës janë biznese që rrallë lëshojnë kuponë fiskalë.

“Kuponi i fundit që e kam marrë, ka qenë pardje. Rregullisht, në qendra tregtare i marr, por të tregoj të drejtën në pompa të benzinës nuk kam marrë asnjëherë. E di që disa prej tyre lëshojnë kuponë fiskalë, por unë nuk kam marrë”, thotë Ibrahim Kryeziu.

Profesori i ekonomisë, Musa Limani, i cili po ashtu thotë se ka pasur një përvojë të tillë në pika të karburantit, thotë se këto raste duhet të paraqiten nga qytetarët.

“Kur marr benzinë në pikat e karburantit, asnjëherë nuk ma ofrojnë kuponin fiskal. Unë e kërkoj dhe madje kam pasur problem në këtë drejtim. Prandaj, mendoj se të gjithë ata që nuk ofrojnë kuponë fiskalë duhet të lajmërohen si raste që nuk lëshojnë kuponë”, thotë Limani.

Sipas të dhënave të Agjencisë së Regjistrimit të Bizneseve, në Kosovë janë 1,002 biznese të regjistruara si pika të karburantit.

Profesori Limani thotë se moslëshimi i kuponëve fiskalë ndikon direkt në zvogëlimin e buxhetit të shtetit.

“Ne duhet ta kuptojmë drejt dhe mirë se ikja prej këtyre obligimeve, moslëshimi i kuponëve fiskalë, dëmton shtetin. Dhe, në këtë mënyrë, zvogëlohen të hyrat buxhetore dhe zvogëlohet mundësia e Qeverisë që t’iu ofrojë shërbime më të mira publike qytetarëve. Duhet të rritet kontrolli dhe të merren masa shumë të rrepta kundër të gjithë atyre që nuk lëshojnë kuponë fiskalë”, thotë ai.

Por, në njërën nga kompanitë më të mëdha për furnizim me derivate të naftës në Kosovë thonë se janë të pajisur me arka fiskale dhe se lëshojnë kuponë fiskalë rregullisht.

Sipas tyre, kuponi fiskal printohet në arkën brenda objektit të shitjes.

“Nuk ka mundësi të bëhet shitja e radhës pa dalë kuponi fiskal. Për secilën shitje del kuponi fiskal. Mirëpo, kuponët fiskalë nuk janë te pompat. Klienti e mbush veturën me derivate dhe përton të vijë ta marrë kuponin fiskal [brenda në objekt]”, thotë një punëtor i kësaj kompanie.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës (OEK), Berat Rukiqi, thotë se moslëshimi i kuponëve fiskalë ka bërë që në treg të ketë pabarazi.

Sipas tij, Administrata Tatimore e Kosovës duhet të punojë më shumë për ta kthyer barazinë në tregun kosovar.

“Pjesa kryesore që duhet të ndryshohet, është një fokus më i madh i ATK-së në këto probleme dhe një nxitje më e madhe për raportimin e këtyre rasteve. Jo vetëm kontrollime, por veprime të vazhdueshme për t’i fiskalizuar të gjitha bizneset”, thotë Rukiqi.


SHIKO EDHE: 10 teknologjitë e lashta për të cilat shkenca ende nuk ka përgjigje