Lajme

Mediet serbe: SHBA ka një plan të ri për zgjidhjen e çështjes së Kosovës

Shtetet e Bashkuara të Amerikës me presidentin Donald Trump kanë një plan të ri për zgjidhjen e çështjes së Kosovës.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës vazhdojnë angazhimin për arritjen e një zgjidhjeje për çështjen e Kosovës po kërkojnë dikë si Richard Holbrooke, i njohur për angazhimin e tij në Ballkan, përfshirë Kosovën, në vitet ’90, shkruan “Danas”.

“Edhe pse administrata e presidentit amerikan Donald Tramp është e preokupuar me problemet e brendshme dhe me situatën në Venezuelë, Shtetet e Bashkuara do të përpiqen shumë që Beogradi dhe Prishtina të arrijnë një marrëveshje mbi Kosovën deri në fund të vitit. Sipas pikëpamjes së amerikanëve , marrëveshja duhet të përfshijë njohjen e ndërsjellë dhe korrigjimin minimal të kufijve.

Megjithatë është e mundur që disa fshatra nga komunat e Preshevës dhe Bujanovcit, me popullsinë shumicë shqiptare, si Veliki Trnovac, i përkasin Kosovës, por përjashton mundësinë që qyteti e Bujanocit do t’i jepet vetë partisë së Kosovës. Pala serbe po kërkon më shumë territore se sa do t’i përkasë Kosovës, por Shtetet e Bashkuara nuk duan që Serbia të marrë tërë Kosovën”, shkruan “Danas”.

Burime të “Danas” theksojnë se Philipp Ricker, i cili është i shquar për njohuritë e tij të jashtëzakonshme për mundësitë e Ballkanit, mund të luajë një rol shumë të rëndësishëm në muajt e ardhshëm, veçanërisht duke mbajtur një “diplomacinë e anijes” ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

Në karrierën e tij të pasur, Ricker, ndër të tjera, ishte zëdhënës i Cristopfer Hil, një i dërguar amerikan në negociatat e udhëhequr nga Kosova në Rambuje, që shërbeu si ambasador i SHBA në Maqedoni dhe ndihmës sekretar i Byrosë për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike në Shtetin departamenti, transmeton lajmi.net.

Presidenti amerikan Donald Trump beson se angazhimi i mëtejshëm i Amerikës në Kosovë do të ishte një “humbje e burimeve” dhe “nuk ka shumë durim kur bëhet fjalë për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, kështu që dëshiron t’i japë fund gjithçkaje deri në fund të vitit”, qëndrim të cilin ia ka dërguar edhe presidentit të Serbisë dhe Kosovës, Aleksandar Vuçiqit dhe Hashim Thaçit, në letrat që ai kohët e fundit u dërgoi atyre.

Në këtë kontekst, përmendet përsëri mundësia që Shtetet e Bashkuara të iniciojnë organizimin e një konference, të ngjashme me Konferencën e Dejtonit të vitit 1995, e cila “pas një negocimi shumëditor ose disa javor në një zonë të izoluar, një marrëveshje ligjërisht detyruese midis Beogradit dhe Prishtina u nënshkrua “. Vende të mundshme për një tubim të tillë janë Vjena ose Parisi.