Lajme

Kosova shënon përparim në luftën kundër korrupsionit

Kosova ka shënuar përparim të lehtë në luftën kundër korrupsionit, duke u renditur si e 39-ta në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit për vitin 2021, të përpiluar nga organizata ndërkombëtare, Transparency International.

Ndërkaq, një vit më parë Kosova kishte 36 pikë.

Indeksi radhit çdo vit 180 shtete dhe territore të botës në bazë të nivelit të perceptuar të korrupsionit në sektorin publik. Ai përdor një metodologji pikësh, sipas së cilës zero tregon për një vend shumë të korruptuar, ndërsa 100 për një vend të pastër nga kjo dukuri.

Nga vendet e rajonit, përparim ka shënuar edhe Maqedonia e Veriut, e cila ka 39 pikë, katër më shumë sesa vitin e kaluar.

Shqipëria 35 pikë – një më pak sesa një vit më parë.

Bosnje-Hercevogina nga 35 pikë, por nuk ka ndërruar pozitë.

Serbia nuk ka ndërruar pozitë po ashtu me vitin e kaluar. Ka sërish 38 pikë.

Mali i Zi qëndron më së miri në rajon sa i përket luftës kundër korrupsionit me 46 pikë, një më shumë sesa vitin e kaluar.

Sipas Organizatës Transperency International, vendet që shkelin liritë civile shënojnë vazhdimisht rezultate më të ulëta në Indeks.

Me shkeljen e këtyre të drejtave, bie edhe niveli i demokracisë për t’ia lëshuar rrugën autoritarizmit, çka sipas raportit, kontribuon në nivele më të larta të korrupsionit.

Delia Ferreira Rubio, udhëheqëse e bordit të drejtorëve në organizatën Transparency International, ka thënë se të drejtat e njeriut nuk janë vetëm të dëshirueshme në luftën kundër korrupsionit.

“Garantimi i fjalës së lirë dhe punës kolektive për të kërkuar llogaridhënie ndaj pushtetit, është mënyra e vetme e qëndrueshme drejt një shoqërie pa korrupsion”.

Në krye të listës më të pastra ndaj korrupsionit janë Danimarka, Finlanda dhe Zelanda e Re.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?