Lajme

Erdogan: Vaksina e prodhuar nga Turqia, për të gjithë njerëzimin

Duke folur për rëndësinë e bashkëpunimit ndërkombëtar dhe solidaritetit në luftën kundër pandemisë, Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan tha se vaksinat e zhvilluara duhet të jenë të disponueshme për të gjithë njerëzimin, në vend që të thellojë padrejtësitë ekzistuese.

Erdogan foli në një konferencë me video në kuadër të samitit G20, i kryesuar aktualisht nga Arabia Saudite.

Duke iu drejtuar pjesëmarrësve, Erdogan kujtoi faktin se epidemia e koronavirusit vazhdon të kërcënojë të gjithë njerëzimin dhe tha se ata në të njëjtën anije ndajnë të njëjtin fat.

Duke theksuar se nuk është e mundur të luftohet epidemia pa bashkëpunim dhe solidaritet, Erdogan deklaroi se bota, veçanërisht vendet e zhvilluara, nuk iu përgjigjën provimit të ndihmës dhe solidaritetit gjatë procesit të epidemisë.

Sipas tij, vendet e dobëta ekonomikisht praktikisht u lanë ta përballonin vetë veten e tyre gjatë pandemisë.

“Në këtë kontekst, Turqia ka siguruar ndihmë për 156 vende dhe nëntë organizata ndërkombëtare. Përveç mbështetjes për 15 vendet anëtare të G20, ne gjithashtu kemi siguruar leje për blerje dhe eksporte nga vendi ynë,” tha Erdogan.

Ai theksoi se ishte shumë i kënaqur për të marrë lajme inkurajuese në lidhje me vaksinën e bërë nga dy shkencëtarë turq në Gjermani.

“Megjithatë, ka një pikë për t’i kushtuar vëmendje këtu. Vaksinat e zhvilluara duhet të jenë të disponueshme për të gjithë njerëzimin, në vend që të thellojë padrejtësitë ekzistuese. Në këtë kontekst, G20 duhet të përgatisë dhe menaxhojë mekanizmat për të siguruar akses të drejtë për të gjithë.

Vaksina që do të prodhohet nga Turqia do të vihet në dispozicion për të gjithë njerëzimin,” theksoi Erdogan. /tesheshi.com/