Lajme

Ashpërsohen masat për të pavaksinuarit në Gjermani

Për ata që kanë zgjedhur të mos vaksinohen në Gjermani, jeta mund të bëhet më e shtrenjtë në muajt e ardhshëm. Pagesat e kompensimit të karantinës dhe testet falas të koronavirusit do të hiqen së shpejti.

Autoritetet shëndetësore gjermane kanë vendosur të mërkurën që duke filluar nga 1 nëntor, të pavaksinuarit nuk do të marrin kompensim për pagën e humbur nëse masat e anti-Covid i detyrojnë ata të karantinohen, sipas DW.

Kjo do të ndikojë tek njerëzit që rezultojnë pozitivë për virusin dhe ata që kthehen nga udhëtimet në vendet e përcaktuara me “rrezik të lartë” për COVID-19, të cilat aktualisht përfshijnë Mbretërinë e Bashkuar, Turqinë dhe pjesë të Francës.

Kritikët kanë thënë se rregulla të tilla do të ishin ekuivalente në bërjen e detyrueshme të vaksinimeve kundër COVID, pasi shumë punëtorë nuk mund të përballojnë të qëndrojnë në shtëpi pa pagesë.

Humbja e fitimeve për të gjithë qytetarët që duhet të karantinohen dhe nuk mund të punojnë për shkak të një infeksioni të dyshuar ose aktual të koronavirusit, deri më tani, është paguar nga shteti.

Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn mbrojti lëvizjen e re, duke thënë: “Pse të tjerët duhet të paguajnë për faktin që dikush ka vendosur të mos vaksinohet?” Ai theksoi se është ende e drejta e çdo qytetari të zgjedhë të mos vaksinohet; Partia e tij e qendrës së djathtë Demokristiane (CDU) ka kundërshtuar me vendosmëri vaksinimet e detyrueshme në të gjithë bordin.

“Nuk bëhet fjalë për presion, është për drejtësi,” tha ai në një intervistë.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?