Lajme

Arrestohet nënkryetarja e Parlamentit Evropian

Eurodeputetja socialiste greke, Eva Kaili, një nga 14 nënkryetaret e Parlamentit Evropian, u morr në pyetje dhe më pas u arrestua prej policisë belge të premten në mbrëmje në lidhje me dyshimet për korrupsion që përfshin “një vend të Gjirit”.

Katër arrestime të tjera ishin bërë tashmë në kryeqytetin belg në mëngjes për të njëjtin rast. Mediat në Greqi dhe Belgjikë raportuan se një nga katër të arrestuarit është partneri i Kailit.

Partia socialiste greke PASOK, anëtare e së cilës është 44-vjeçarja, njoftoi të premten në mbrëmje se ajo ishte “përjashtuar” nga anëtarësia e saj, raporton euronews.

Zyra e Prokurorisë Federale të Belgjikës tha se gjeti 600 mijë euro para në dorë dhe sekuestroi kompjuterë e telefona celularë.

Ai tha se hetimi ishte përqendruar te asistentët e parlamentit evropian, por një ish-deputet ishte marrë në pyetje.

“Për disa muaj, hetuesit e Policisë Gjyqësore Federale kanë dyshuar për një vend të Gjirit se ka ndikuar në vendimet ekonomike dhe politike të Parlamentit Evropian. Ajo është bërë duke paguar shuma të mëdha parash ose duke u ofruar dhurata të mëdha palëve të treta me rëndësi të rëndësishme politike dhe/ose pozicioni strategjik brenda Parlamentit Evropian”, thuhet në deklaratë.

Zyra e prokurorit nuk e përmendi vendin pasi po kryhen hetimet. Deklarata e saj për shtyp i referohej vetëm një “shteti të Gjirit”. Gazeta belge Le Soir e identifikoi vendin si Katar.

Përfituesit janë personalitete me “një pozicion të rëndësishëm politik dhe/ose strategjik” në Parlamentin Evropian.

Katërshja e arrestuar nuk është identifikuar nga autoritetet belge, por ata besohet të jenë një drejtor i OJQ-së pa emër; udhëheqësi i sindikatave Luca Visentini; ish-deputeti i S&D, Pier-Antonio Panzeri;dhe një burrë i identifikuar si F.G., ish-asistent parlamentar i Panzerit me lidhje me grupin S&D dhe partneri i Kailit.

Kaili, 44 vjeç, është një ish-prezantuese e televizionit grek dhe eurodeputete që nga viti 2014.

Të kontaktuara nga Euronews, shërbimet e shtypit të Parlamentit Evropian thanë se “Parlamenti Europian nuk komenton procedurat gjyqësore”.

“Si gjithmonë, Parlamenti Evropian bashkëpunon plotësisht me autoritetet kombëtare përgjegjëse. E njëjta gjë në këtë rast specifik”, shtuan ata.