E mërkurë, 27 Maj, 2020
Lajme

A mundet vurusi që të rikthehet fuqishëm heren e dytë?

Nëse nuk bëhen përgatitje të mjaftueshme për ta parandaluar, Covid-19 mund të kthehet më i fuqishëm herën e dytë. Kjo është deklarata e ekspertit të qeverisë amerikane për sëmundjet infektive.Dr. Anthony Fauci, drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, paralajmëroi se shpërthimi i koronavirusit mund të bëhet ciklik, por edhe mund të rikthehet më i fuqishëm nëse nuk merren masat e duhura për ta parandaluar dhe, natyrisht, nëse ato nuk respektohen.

Gjatë një konference për shtyp në Shtëpinë e Bardhë, Fauci tha se provat që virusi mund të bëhet ciklik dhe të rikthehet me stinën po shfaqen në hemisferën jugore.

“A do të kthehet ky virus e të bëhet sezonal ndoshta? Gjithmonë kam thënë se kjo ka shumë mundësi të ndodhë. Sepse kemi filluar të shohim në Afrikën Jugore dhe në vendet e hemisferës jugore, shfaqjen e rasteve me koronavirus, raste që po shfaqen, ndërsa këto zona kalojnë në stinën e tyre të dimrit.”

Dr. Fauci tha se mundësia e rikthimit të virusit e bën më të rëndësishëm faktin që studiuesit të vazhdojnë të punojnë për një vaksinë të re, sepse kjo do t’I bëjë ata më të përgatitur:“Çfarë do të thotë kjo për ne? Kjo thekson nevojën për të bërë atë që po bëjmë në zhvillimin e një vaksine, testimin e saj të shpejtë për ta pasur gati për ciklin tjetër. Përveç kësaj, të kemi një listë barnash që kanë treguar se janë të efektshme dhe të sigurta”.

Për shumicën e njerëzve, koronavirusi i ri shkakton simptoma të buta, si ethe dhe kollë që shërohen për dy deri në tri javë.

LEXO EDHE:
Si mund të fitoni nënshtetësinë zvicerane?

Por tek të tjerë, veçanërisht të moshuarit dhe njerëzit me probleme të tjera shëndetësore, mund të shkaktojë sëmundje më të rënda, si pneumoni që i çon pastaj edhe në vdekje.