Lajme

57 ditët e Kurtit, i vetmi vendim i rëndësishëm që ka marrë Qeveria – mbyllja e Kosovës

Sot janë bërë saktësisht 57 ditë prej kur Albin Kurtit iu është konfirmuar se do të udhëheqë shtetin në krye të ekzekutivit me numrin më të madh të deputetëve që ka pasur ndonjëherë ndonjë subjekt në Kosovë. Tash saktësisht janë bërë 22 ditë prej kur shefi i LVV-së është ulur në karrigen e të parit të Qeverisë, mirëpo, vendimi i tij më i rëndësishëm që ka marrë është ai për izolimin e Kosovës, shkruan Gazeta Express.

Albin Kurti arriti që të sigurojë votat që i duheshin për t’u ulur në krye të ekzekutivit. Mirëpo, tek 22 ditë pasi Kurti është votuar për kryeministër, ka arritur që bashkë me ministrat ta finalizojnë programin Qeverisës.

Gati një muaj sa është duke udhëhequr në krye të Qeverisë, Kurti është kritikuar mjaft për vëmendjen që është duke i dhënë çështjeve tjera që nuk kanë të bëjnë me situatën e rëndë me pandeminë dhe atë ekonomike në të cilën gjendet Kosova.

Fillimisht, Kurti kishte thënë se planin Qeverisës do ta tregojnë pasi që Vjosa Osmani të ulet në karrigen më të rëndësishme të shtetit.

Tashmë, kur edhe Osmani arriti që të bëhet presidente, Kurti ka zgjedhur që të merret me zgjedhjet në Shqipëri. Ministra e deputetë të Kurtit janë parë gjatë vikendit në Tiranë e qytete tjera duke lobuar për kandidatët që garojnë për deputetë atje.

Vetë Kurti, ani pse nuk ka shkuar fizikisht, një vëmendje të madhe i ka kushtuar kësaj teme përmes rrjeteve sociale.

Qeveria në krye me Albin Kurtin deri më tani ka mbajtur pesë mbledhje. Mbledhja e parë ka qenë ajo ceremoniale që është mbajtur me datë 23 mars, një ditë pasi Kurti është votuar në Kuvend të Kosovës.

Atë ditë, Kurti iu tha zëvendëskryeministrave e ministrave se do të ju duhet që të punojnë me urgjencë që t’i ulin rastet me COVID, e ta ngjallin ekonominë.

Por, ‘përvjela e mëngëve’ që ua kërkoi qysh në mbledhje të parë nuk është vërejtur fare në praktikë.

Në mbledhjen e dytë që ka mbajtur Qeveria Kurti është marrë vendim për “Rregulloren e përgjegjësive administrave të zyrës së kryeministrit dhe ministrive”.

Mbledhja e tretë e Qeverisë Kurti është mbajtur për të shqyrtuar dhe miratuar “Raportin e Vlerësimit të Përshtatshmërisë së Sistemit të Financimit të Komunave për vitin 2020” derisa janë marrë edhe tri vendime tjera.

Në mbledhjen e 4-të të Qeverisë Kurti është diskutuar për ndryshimin e Ligjit për Zgjedhje, nga i cili është tërhequr Vetëvendosje një ditë më vonë.

Mbledhja e 5-të e Qeverisë ndërkaq, ka qenë ajo kur janë marrë edhe vendimet për masat e reja që përfshijnë mbylljen e gastronomisë dhe kufizimin e lëvizjes në orare të caktuara.

Kurti rëndësi të veçantë situatës me pandeminë nuk i ka kushtuar as në rrjetin social Facebook.

Nga të gjitha postimet që ka bërë ai që kur është emëruar kryeministër, ka një status ku është publikuar fjalimi i tij i plotë në mbledhjen ceremoniale.

Disa statuse janë ku ka shkruar për përkujtime të masakrave apo personave që kanë ndërruar jetë.

Një status e ka për vaksinat në ditën kur ka ardhur kontingjenti i parë, një status tjetër në ditën kur vet është vaksinuar, ndërsa, hera tjetër kur ai ka shkruar për pandeminë është kur ka njoftuar për masat e reja.

Rëndësi të veçantë edhe në rrjetin social Facebook, Kurti i ka kushtuar fushatës në Shqipëri. Janë tre statuse që ai i ka bërë, profile të kandidatëve atje për deputetë, ndërsa, dje ka njoftuar për një bisedë me komunitetin shqiptar në Itali, ku është diskutuar kjo çështje.