Lajme

30 shtetet e NATO-s nënshkruajnë protokollin e pranimit të Finlandës dhe Suedisë

30 aleatët e NATO-s nënshkruan një protokoll pranimi për Finlandën dhe Suedinë sot për t’i lejuar ata të bashkohen me aleancën e armatosur bërthamore sapo parlamentet aleate të ratifikojnë vendimin.

Lëvizja, e cila është zgjerimi më domethënës i aleancës që nga mesi i viteve 1990, do të thotë që Helsinki dhe Stokholmi mund të marrin pjesë në takimet e NATO-s dhe të kenë akses më të madh në inteligjencë, shkruan Skynews.

Megjithatë, ata nuk do të mbrohen nga klauzola e mbrojtjes e NATO-s se një sulm ndaj një aleati është një sulm kundër të gjithëve deri në ratifikimin – që ka të ngjarë të zgjasë deri në një vit.

“Ky është me të vërtetë një moment historik”, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, së bashku me ministrat e jashtëm të të dy vendeve.

“Me 32 kombe rreth tryezës, ne do të jemi edhe më të fortë”.

Kryediplomatja suedeze, Ann Linde, falënderoi shtetet për mbështetjen.

“Faleminderit për mbështetjen tuaj! Tani fillon procesi i ratifikimit nga secili prej aleatëve. Mezi pres të punojmë së bashku për të garantuar sigurinë tonë kolektive.”