Interesante

Zhdukja masive që vrau shumicën e jetës në Tokë e shkaktuar nga ndryshimet klimatike

Zhdukja më e madhe në masë në historinë e Tokës fshiu 90 për qind të formave jetësore, sepse ata nuk mundën të marrin frymë, shkencëtarët kanë zbuluar.


Ngrohja globale la kafshët dhe çdo gjallesë tjetër me një ambient të tmerrshëm 252 milionë vjet më parë dhe njerëzit përballen me të njëjtën gjë brenda tre shekujve të ardhshëm, sipas hulumtimeve të reja.

E quajtur “Vdekja e Madhe”, bimët dhe kafshët u zhdukën pas një sërë shpërthimesh masive vullkanike në Siberi shumë kohë para dinosaurëve, transmeton lajmi.net.

Ndërsa temperatura u rrit dhe metabolizmi i kafshëve detare ngrihej, ujërat më të ngrohta nuk mund të mbanin oksigjen sa duhet për të mbijetuar.

Zbulimi nxit dritë të freskët se sa kaq shumë specie janë vrarë nga një ngjarje e vetme dhe ka implikime për sot.

Autori kryesor Justin Penn, një student i doktoraturës në oqeanografi në Universitetin e Uashingtonit, tha: “Kjo është hera e parë që kemi bërë një parashikim mekanik rreth asaj që ka shkaktuar zhdukjen që mund të testohet direkt me të dhënat fosile – e cila më pas na lejon të bëjnë parashikime për shkaqet e zhdukjes në të ardhmen “.

Gjetja, e botuar në Shkencë , bazohet në kombinimin e modeleve të kushteve të oqeanit dhe metabolizmit të kafshëve me të dhënat e publikuara laboratorike dhe të dhënat paleoceanografike.

Ngrohja që çon në oksigjen të pamjaftueshëm shpjegon më shumë se gjysmën e humbjeve të diversitetit detar.

Ndryshime të tjera, të tilla si acidifikimi ose ndërrime në produktivitetin e organizmave fotosintetike, ka gjasa të veprojnë si shkaqe shtesë.

“Ky studim thekson potencialin për një zhdukje masive që del nga një mekanizëm i ngjashëm nën ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu”.

Por ishte një mister se si ishte përgjegjës për një shkatërrim të tillë, pasi aktiviteti i mëparshëm vullkanik i kësaj shkalle nuk kishte shkaktuar diku afër shkatërrimit.

Fosilet në shkëmbin e lashtë të detit shfaqin një ekosistem detar të larmishëm dhe të larmishëm, pastaj një shtresë të kufomave.

Rreth 96 për qind e specieve detare u fshinë dhe u pasuan nga miliona vite kur jeta duhej të shumlohej dhe të diversifikohej edhe një herë.

Ajo që është debatuar është pikërisht ajo që i bëri oqeanet aq të papërshtatshëm – aciditetin e lartë të helmimit me ujë, metal dhe sulfide, një mungesë të plotë të oksigjenit ose thjesht temperatura më të larta.

Hulumtuesit zhvilluan një model klimatik me konfigurimin e Tokës gjatë Permian – një kohë kur masa e tokës u bë nga një superkontinent i quajtur Pangea.

Kjo tregoi se reagimet vullkanike krijuan një planet me gaz serrë. Përpara kësaj, oqeanet kishin temperatura dhe nivele oksigjeni të ngjashme me atë të sotëm.

Ata pastaj ngritën gazra serrë në simulim deri në nivelin e kërkuar për të bërë temperatura të detit tropikale në sipërfaqe rreth 20 gradë Fahrenheit më të larta – kushtet e përputhjes në atë kohë.

Kjo riprodhoi ndryshimet dramatike që rezultuan. Oqeanet humbën rreth 80 përqind të oksigjenit të tyre.

Rreth gjysma e detit të oqeaneve, kryesisht në thellësi më të thellë, u bë plotësisht pa oksigjen.

Për të analizuar efektet, studiuesit shqyrtuan ndryshimet e ndjeshme të oksigjenit dhe temperaturës së 61 specieve moderne detare – duke përfshirë krustacione, peshk, butak, korale dhe peshkaqenë – duke përdorur matjet laboratorike të publikuara.

Hulumtuesit më vonë kombinuan tiparet e specieve me simulimet paleoklimatike për të parashikuar gjeografinë e zhdukjes.

Studimi bazohet në punën e mëparshme të drejtuar nga Deutsch, i cili tregoi se si oqeanet metabolizmi i kafshëve të ngrohta detare përshpejton.

Kjo do të thotë se ata kërkojnë më shumë oksigjen, ndërsa uji më i ngrohtë mban më pak. Kjo studim i mëparshëm tregon se si oqeanet më të ngrohta i largojnë kafshët larg tropikëve.

Efektet më të rënda të privimit të oksigjenit janë për llojet që jetojnë pranë poleve.