Interesante

‘Trika’ psikologjik që ju ndihmojnë të arrini atë që dëshironi

A e dini se çfarë duhet të bëni për të rritur shanset për të gjetur një punë ose për të bindur fëmijën tuajt të hajë perime? Ose të fitoni besimin e dikujt nëse nuk pajtoheni me të për diçka? Ju nuk keni nevojë për ndonjë teknikë të përparuar për të arritur të gjitha këto – vetëm mësoni përmendësh këto këshilla të thjeshta.

Përdorimi i trukeve psikologjike në mënyrë korrekte mund t’ju bëjë të dukeni më tërheqës për të tjerët dhe do t’ju lejojë të arrini qëllimet tuaja.

1- Nëse fëmija juaj nuk do të hajë perime, përpiquni t’i vendosni përballë një zgjedhje. Le të themi që dëshironi që ata të hanë lulelakër. Jepni atyre një zgjedhje – të hanë 2 copa ose 5 copë. Natyrisht, fëmija do të zgjedhë të keqen më të vogël, por ndoshta ata do të përfundojnë duke shijuar ushqimin.

2- Nëse doni t’i jepni një personi një këshillë me qëllim që ai t’ju marrë seriozisht, sigurohuni që të keni dikë të besueshëm në anën tuaj. Tregojini se gjyshja apo babai juaj ju dhanë një këshillë të ngjashme. Njerëzit u besojnë prindërve në një nivel të ndërgjegjshëm dhe kjo mbështetje do t’i bëjë fjalët tuaja të duken më të fuqishme.

3- Nëse dëshironi t’i kërkoni diçka një personi, përpiquni të gjeni një moment kur ky person është i lodhur: Për shembull, nëse dëshironi t’i kërkoni shefit një ditë pushimi, duhet të provoni ta bëni atë në fund të ditës.

4- Nëse dëshironi të bindni një person të mendojë si ju, atëherë nuk duhet të harroni disa fraza, që duhet t’ia përsërisni vazhdimisht, gjatë një bisede; “Unë e vlerësoj mendimin tuaj edhe nëse nuk pajtohem me ju” dhe “Më pëlqen”. Fraza si, “Unë mendoj,” “Më duket mua”, “Sipas mendimit tim”, dhe të tjera si këto ju bëjnë të dukeni si një person i pasigurt. Pra, është mirë nëse nuk i përdorni ato në një bisedë ose në një argument.

5- Një vend ekstrem është vendi më i mirë për të nisur një histori romantike. Nëse ke për të shkuar në një takim dhe dëshiron që partneri yt të të pëlqejë, duhet të zgjedhësh një vend që do ta bëjë atë të ndjejë një shpërthim adrenaline. Për shembull, një rollercoaster (tren fluturues), një dhomë loje kërkimi, ose një film horror.

6- Nëse keni nevojë të kuptoni diçka të vështirë, përpiquni t’ia shpjegoni dikujt tjetër: Gjatë “shpjegimit” ju keni më shumë gjasa të kuptoni diçka që nuk e keni kuptuar më parë.

7- Edhe nëse e dini se çfarë po ju thotë dikush, mos i ndërprisni ata me shprehjen “E di, e di”. Dëgjoni gjithë historinë. Kjo do t’ju ndihmojë të lini një përshtypje të mirë dhe ky person ka më shumë gjasa të pëlqejë.

8- Gjithkush e di se në mënyrë që të merrni diçka të madhe, ju duhet të filloni me diçka të vogël.Për shembull, nëse do t’i kërkoni një mikut një favor të madh, duhet t’i kërkoni fillimisht një të vogël. Por ky mashtrim gjithashtu funksionon edhe në anën e kundërt. Nëse kërkoni që dikush t’ju japë hua, dhe keni nevojë për 5 mijë lekë, kërkojini 20 mijë lekë. Personi ka shumë të ngjarë të refuzojë t’ju japë shumën më të madhe të parave, por ai do të ndihe në siklet dhe do t’ju japë shumën që ju nevojitet.

9- Nëse nuk doni të bëni një punë të mërzitshme, ju duhet të pretendoni se jeni duke bërë diçka tepër interesante dhe në këtë mënyrë ju keni më shumë gjasa të gjeni dikë që ta bëjë atë për ju.

10- Nëse dikush ju bën një nder dhe ai ju është mirënjohës, mos thuaj “Asnjë problem”, thuaj diçka të tillë: “Natyrisht, miqtë duhet të ndihmojnë njëri-tjetrin.” Në të ardhmen, nëse e kërkoni këtë person për një favor, ai ka më shumë gjasa t’ju ndihmojnë.

11- Përdorni emra në vend të foljeve kur flisni. Hulumtimet kanë provuar se përdorimi i emrave rrit shanset për të bindur një person për diçka. Për shembull, në vend që të thoni, “A doni të shpëtoni disa kafshë?”, duhet të thoni “A doni të bëheni shpëtimtari i disa kafshëve?”

12- Shtrëngimi i duarve do të thotë kaq shumë në komunikimin joverbal.  Ekzistojnë 3 pozicione bazë të dorës në një shtrëngim duarsh: nëse vendosni dorën mbi dikë tjetër ju tregoni dominim. Nëse dora jote është nën dorën e personit tjetër, ju tregoni nënshtrim. Pra, në mënyrë që të ndiheni rehat dhe ta bëni personin tjetër të ndjehet në të njëjtën mënyrë, sigurohuni që duart tuaja të qëndrojnë në të njëjtën pozitë të barabartë vertikale gjatë shtrëngimit.

 

Burimi / gazetasi.al


SHIKO EDHE: Si do të duket jeta pas COVID-19?