Interesante

Si sot para dhjetë viteve supozohej që do të vinte dita “kiametit”

Sipas kalendarit të Majave, është një mrekulli që ne të gjithë jemi ende këtu siç duhej të përfundonte bota 10 vjet më parë sot. Majat e lashtë kishin parashikuar më shumë se 2200 vjet më parë se kalendari do të përfundonte më 21 dhjetor 2012, gjë që bëri që njerëzit të spekulonin se do të ndodhte një apokalips.

Shumë njerëz kishin menduar prej kohësh se do të zhdukeshim nga një fatkeqësi natyrore si një valë gjigante e baticës, tërmet apo shpërthim vullkanik. Të tjerë menduan se do të vinim në vdekjen tonë duke u përplasur me Tokën me një planet misterioz që do të shkaktonte një zhvendosje në polet tona magnetike ose një vrimë të zezë. Të gjitha shumë festive, apo jo?

Megjithatë, padyshim, parashikimet e Mayans ishin të pasakta.

Shumë njerëz erdhën në mediat sociale për të komentuar mbi ‘piket historike’ të humbura. “Kalendari Maja dështoi shumë 10 vjet më parë,” tha njëri. “Mirë që nuk ndodhi sepse ne kemi TikTok,” tha një tjetër.

Ndërsa një person tjetër postoi një meme të Gangnam Style dhe shkroi ‘po’, duke iu referuar se videoja e këngës u bë e para që arriti 1 miliard shikime në YouTube këtë ditë në 2012. Një tjetër tha: “Ndoshta ata e bënë dhe ky është Xhehenemi”.

Ndërsa dikush tjetër shtoi në mënyrë të zymtë: “Ata parashikuan mirë, jeta ime mori fund”. Të tjerë kujtuan se ishin të shqetësuar në atë kohë. “Mënyra se si po haja Doritos në shtrat duke u endur nëse do të isha këtu nesër,” kujtoi njëri.

“Në 2012, filmi me të vërtetë më ngacmoi kur isha fëmijë, një pjesë e vogël e imja jeton me frikë çdo ditë,” tha një tjetër. Ndërsa njerëzit e lashtë Maja nuk mund të parashikonin të ardhmen, ata zhvilluan një nga gjuhët e para të shkruara në botë dhe përpunuan se si të masnin kohën duke përdorur dy sisteme të komplikuara kalendarike.

I pari ishte sistemi Kalendar Round i cili bazohej në dy cikle të mbivendosura – një vit i shenjtë 260-ditor dhe një vit laik 265-ditor. Në fund të çdo cikli, ora do të rivendosej vetë.

I dyti ishte kalendari i numërimit të gjatë i cili kishte parashikuar se bota do të mbaronte 10 vjet më parë.