Interesante

Shpella mijëra vite e vjetër që po habit studiuesit

Po kthehemi në Indi, tani aty ku gjejmë shtretërit mahnitës të shpellave jo shumë larg qytetit Punë. Ky sistem i përpunuar i shpellave, i cili është i tëri pjesë e së njëjtës faltore budiste dhe është gdhendur drejtpërdrejt në shkëmbinj duke përdorur teknologji të panjohura për ne, është pak më shumë se 2000 vjet i vjetër. Gdhendja në çdo formë shkëmbi me këtë nivel saktësie dhe detajesh do të ishte e vështirë.

Muret e kësaj faltoreje janë prej bazalti. Formimi i bazalteve duke përdorur mjetet dhe teknikat e dorës të dy mijë viteve më parë duhet të ishte i pamundur dhe megjithatë këtu tempujt janë në kundërshtim me narrativën historike t’u vendosur.

Nuk është çudi që ata mbahen ende në një vlerësim kaq të lartë. Faltorja nuk është braktisur kurrë dhe ende frekuentohet nga budistët për adhurim dhe shërbime speciale edhe sot e kësaj dite.

E vetmja e dhënë se kush mund t’i ketë ndërtuar këto struktura është një mbishkrim i vetëm që lexon dhuratën e Pusiankës, djalit të Ananda Setit nga Nashik. Fatkeqësisht, kjo nuk na tregon asgjë. Mund të mos arrijmë kurrë deri në fund të mënyrës se si u krijuan këto shpella.

Shiko videon më poshtë për të mësuar më shumë: