Interesante

“Më shumë dëm se sa dobi”- Ja pjesa e trupit që nuk duhet ta pastroni asnjëherë

Çdo ditë kur bëni dush, me gjasë pastroni trupin nga koka te këmbët. Sigurisht, është thelbësore për higjienën e çdo personi, por disa pjesë të trupit nuk kanë për qëllim të pastrohen vazhdimisht.
Në fakt, duke pastruar veshët, ka të ngjarë të bëni më shumë dëm sesa dobi. “Përdorimi i pastruesve prej pambuku për të pastruar kanalin e veshit jo vetëm që shtyn dyllin më afër daulles së veshit, por ekziston një rrezik i konsiderueshëm i shkaktimit të dëmtimit të vogël deri të rëndë në vesh”, tha Kris Jatana, MD, një otolaringolog dhe autor i vjetër i një studimi në lidhje me këtë temë.
“Dy keqkuptimet më të mëdha që dëgjoj si otolaringolog janë se kanalet e veshit duhet të pastrohen në ambientet e shtëpisë dhe se pastruesit e pambukut duhet të përdoren për t’i pastruar, të dyja këto nuk janë të sakta”, shtoi Jatana. “Kanalet e veshit zakonisht pastrohen vetë”.
Studimi, i botuar në The Journal of Pediatrics në 2017, përpiloi të dhëna me vlerë dhe zbuloi se më shumë se 263,000 fëmijë nën moshën 18 vjeç ishin pranuar në spitalet e SHBA për dëmtime në vesh si rezultat i përdorimit të pastruesve të pambukut .
Nga ato qindra mijëra lëndime, pastrimi i veshëve ishte shkaku më i dokumentuar (73 përqind e dëmtimeve të regjistruara).