Interesante

Kamera speciale tregon se si maska ju mbron nga koronavirusi

Miti që një maskë prej cohe të thjeshtë nuk mund të mbrojë kundër koronavirusitm shpesh mund të dëgjohet si një justifikim për ata që nuk e veshin atë.

Televizioni publik amerikan PBS ka lëshuar një video ku tregon pamjet e marra me një aparat fotografik special dhe që tregon se një maskë e thjeshtë e tillë, kur vendoset siç duhet, kontribuon shumë në mbrojtjen nga virusi.

Një shkencëtar amerikan që merret me mekanikën e lëngjeve, ka instaluar një aparat fotografik që është në gjendje të regjistrojë ndryshime minimale në lëvizje dhe temperaturën e ajrit. Në këtë mënyrë, ndryshimet regjistrohen para fytyrës së personit kur personi flet, kollitet ose thjesht merr frymë. Në secilin rast, veshja e maskës u ngadalësua dhe zvogëloi përhapjen e grimcave.

Kamera gjithashtu tregoi se mënyra e veshjes së maskës vetëm mbi gojë, pa mbuluar hundën, nuk ka pothuajse asnjë efekt, ndryshe nga vendosja e saktë e maskës mbi gojë dhe hundë.

Nëse ndjeni lagështi nën maskë, është shenjë se maska juaj është efektive, thuhet në video.

Videoja flet për një paragjykim tjetër të zakonshëm që kundërshtarët e maskës janë të prirur – që vetëm të sëmurët duhet të veshin maskën. Duke marrë parasysh që rreth një e treta e rasteve të COVID janë asimptomatike, d.m.th. pacienti nuk ka simptoma, të veshësh maskë është çështje paraprake mbrojtjeje ndaj vetvetes dhe të tjerëve.

Kombinuar me distancën sociale dhe larjen e rregullt të duarve, një maskë është mënyra më e mirë për t’u mbrojtur kundër infeksionit.

Siç përfundohet në këtë video mësimore – veshja e maskës është një shenjë e re mirësjelljeje.


SHIKO EDHE: 10 teknologjitë e lashta për të cilat shkenca ende nuk ka përgjigje