Interesante

Rënia e nivelit të ujit në liqe, zbulohet fshati i rrallë nënujor, me xhami, medrese dhe shenjtorë

Një fshat i lashtë nënujor është zbuluar pasi një digë turke theu portat e saj duke çuar në një rënie në nivelin e ujit duke ekspozuar një xhami historike, medrese, varreza dhe shenjtërore.

Strukturat u gjetën në Cariken Neigbourhood në rrethin Egil të Dijarbakir, Turqi, të martën, pasi një nga portat e Dam u hap.

Diga, e cila u hap në 1997, tani siguron ujë të pijshëm për qytetin e Dijarbakir – një nga qytetet më të mëdha në Turqinë juglindore me një popullsi prej rreth 930.000 banorësh.

Hapur rreth njëzet vjet më parë, diga mbuloi 78 shtëpitë e gjetura në fshat duke përfshirë xhaminë, medresenë, varrezat, shkruan DailyMail.

Por shpërthimi i një porte pas reshjeve të mëdha drejt fundit të javës së kaluar, ka zbuluar edhe njëherë fshatin e fshehur nën ujë.

Imazhet e pabesueshme tregojnë strukturat e mrekullueshme të fshehura, duke përfshirë një varr të Eliseut – një profet në Judaizëm, Krishtërim dhe Islam.

Para se të mbuloheshin për shkak të ndërtimit të digës rreth njëzet vjet më parë, kufoma e tij u hoq dhe u transferua në një varr të ndërtuar në lagjen Kale në shtator të vitit 1995. /lajmifundit.al