Interesante

Guri që sfidon ligjet e fizikës po habitë shkencëtarët

Stupa Kiaktio në lagjen Thetan të Mianmarit sfidon fizikën.

Mjafton një vështrim i tij për t’ju thënë se duhet të bjerë nga shkëmbi në të cilin është vendosur në mënyrë delikate në majë, por nuk bie kurrë.

Për më shumë se 2500 vjet, kjo skulpturë e lyer me gurë me maje është ngjitur në buzë pa iu përkulur forcës së pashmangshme të gravitetit, pavarësisht faktit se nuk ka asgjë që e mban atë në vend. Nuk është i lidhur me asgjë. As nuk është i siguruar fizikisht në shkëmbin poshtë tij.

Stupa është një ikonë budiste dhe një vend pelegrinazhi popullor. Legjenda thotë se arsyeja pse nuk rrokulliset dhe nuk bie është se ekuilibrohet në një fije floku të vetme të flokëve të Budës.

Një tjetër legjendë lokale thotë se një mbret i lashtë përdori fuqi të mbinatyrshme për të nxjerrë gurin nga oqeani, ndërtoi një tempull në majë të tij dhe më pas e mbuloi me fletë ari. Dikush padyshim e pikturoi atë dhe ndërtoi tempullin. Por historia se ajo u tërhoq në mënyrë magjike nga oqeani është pak më e largët.

Pika historike e pamundur është gjithashtu vendi i një festivali një herë në vit, i cili e sheh atë të rrethuar nga saktësisht 9000 qirinj në fund të çdo marshimi.