Interesante

Fshati i zhytur nën ujë del sërish në sipërfaqe

Punimet në një rezervuar në Itali kanë nxjerrë në dritë mbetjet e një fshati të zhytur nën ujë për dekada me radhë.

Liqeni Resia në veri ta vendit, njihet më së shumti për kullën e kishës që del mbi sipërfaqen e ujit të ftohtë të liqenit. Pamja ikonë ka frymëzuar madje edhe një libër dhe një serial në Netflix.

Por pasi liqeni u tha përkohësisht, vendasit kanë pasur mundësinë të shohin edhe një herë gjurmën e fshatin Curon, i cili ishte zhytur nën ujë në vitin 1950, pas ndërtimit të një dige për krijimin e energjisë elektrike.

Liqeni Resia – ose Reschensee në gjermanisht – ndodhet në zonën e Tirolit Jugor në Alpe, pranë kufirit me Austrinë dhe Zvicrën.

Në rrjetet sociale janë botuar fotografi të ndryshme ku duken shkallë, qilarë dhe mure të godinave të qytetit, që normalisht do të duhet të ishin nën ujë. Një pjesë e tyre i përket edhe kishës së shekullit XIV.

Kur u vendos për përmbytjen e fshatit, më shumë se 160 shtëpi përfunduan nën ujë. E gjithë popullsia u largua, por një pjesë e tyre vendosën të mos largoheshin shumë, duke u zhvendosur në fshatin e ri të krijuar aty pranë.

Sot, liqeni është një pikë e vizituar nga turistë të shumtë, sidomos në dimër, ku mund të ecësh edhe mbi sipërfaqen e ngrirë të liqenit, për të arritur kullën e kishës.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?