Interesante

Fenomeni i çuditshëm në hapësirë që po habitë studiuesit

Një ekip ndërkombëtar astronomësh ka parë shembullin e dytë të një shpërthimi shumë aktiv dhe të përsëritur të radios së shpejtë (FRB). Kjo përforcon më tej pyetjet rreth natyrës së shpërthimeve të shpejta të radios, të cilat shkencëtarët ende nuk kanë arritur t’i shpjegojnë plotësisht.

Është vetëm shembulli i dytë i njohur i një shpërthimi të shpejtë radiofonik shumë aktiv të përhershëm (FRB). Zbuluar në vitin 2019 nga radio teleskopi sferik FAST i Kinës, radioteleskopi më i madh në botë me një antenë, FRB, ngre një mori pyetjesh sot, të ngritura nga astronomët që e vunë re dhe e studiuan atë në një punim të botuar të mërkurën. 8 qershor 2022 në ditar Natyra.

Pse lëshon shpërthime të shpeshta dhe të vazhdueshme të valëve të radios, kur më shumë se 95% e qindra FRB-ve të njohura deri më sot nuk përsëriten? Dhe për çfarë shkaktohet ky ndryshim?

Pavarësisht sinjaleve të dërguara – si “mesazhi nga Arecibo” – asnjë qytetërim jashtëtokësor nuk është vërejtur deri më tani.

Në fakt, që nga zbulimi i parë i FRB-ve në 2007, lista e pyetjeve në lidhje me këto emetime shumë intensive dhe shumë të shkurtra të valëve radio duket se po rritet. Me një pyetje kryesore në pezull: çfarë korrespondojnë ato? Në të vërtetë, nëse ia atribuojmë ato shpërthimeve kozmike, ne ende nuk dimë asgjë për natyrën dhe origjinën e tyre. Megjithatë, astronomët bien dakord në një pikë: FRB-të vijnë nga galaktika të largëta, të largëta.

Dukuri ekstreme

Gjithashtu nuk ka dyshim se një FRB është shenja e një fenomeni ekstrem. Ai mund të lëshojë në pak milisekonda ekuivalentin e energjisë së emetuar nga Dielli në 80 vjet! Dy burime hipotetike janë paraqitur tani për të shpjeguar këto shpërthime: kataklizmat, të tilla si përplasjet midis objekteve shumë të dendura dhe shumë masive (bashkimi midis dy vrimave të zeza, dy yjeve neutron , ose një vrime të zezë dhe një ylli neutron) , ose objekte që kanë emetimi periodik i radios, siç janë yjet neutron shumë masive me fusha të forta magnetike.

Nëpërmjet studimit më të afërt duke përdorur Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) të Fondacionit Kombëtar të Shkencës dhe vëzhgimeve të drejtpërdrejta me teleskopin optik Subaru në Hawaii, studiuesit ishin në gjendje të përcaktonin se FRB 190520 ishte objekt në periferi të një galaktike xhuxh të vendosur pothuajse 3 miliardë vite dritë nga Toka. Vëzhgimet e VLA zbuluan gjithashtu se ky objekt lëshonte vazhdimisht valë radio më të dobëta midis shpërthimeve.

“Për dekada, astronomët besonin se kishte dy lloje burimesh radio të vëzhgueshme në Univers: grumbullimi i vrimave të zeza supermasive dhe aktiviteti që rezulton nga formimi i yjeve. Sot, ne themi se ‘nuk është më e mundur të jesh kaq kategorik’ .Casey Law, astrofizikan në Caltech dhe bashkëautor i artikullit. “Ka një ‘i ardhur në qytet’ dhe ne duhet ta marrim këtë parasysh kur studiojmë popullsinë e burimeve radio në Univers.”

Një binjak i FRB 121102

Astrofizikani thotë se ishte “jashtëzakonisht i befasuar” kur zbuloi se ky FRB i ri ishte një “binjak” i përsosur i një zbulimi të mëparshëm, FRB 121102, i identifikuar në vitin 2014, por i regjistruar që në vitin 2012. “Prandaj objekti ynë konfirmoi se ky shembull i parë ishte jo një goditje e fatit” , siguron Kejsi Law. Disa me të vërtetë menduan se FRB 121102, një burim i përsëritur, por jo periodik i shpërthimeve të shpejta (me më shumë se 200 ngjarje të regjistruara midis fundit të 2012 dhe fundit të 2017), u shoqërua me një burim radioje rastësisht, që buronte nga një objekt i palidhur në të njëjtën galaktikë.

Zbulimi i FRB 121102 ishte megjithatë një përparim i madh pasi falë tij u bë e mundur të merrej informacioni i parë mbi mjedisin dhe distancën e një FRB. Megjithatë, kombinimi i tij i shpërthimeve të përsëritura dhe emetimeve të vazhdueshme të radios midis shpërthimeve e kishte bërë atë një ekzemplar të ndarë. “Tani është një çështje për të shpjeguar pse FRB-të dhe burimet e vazhdueshme të radios ndonjëherë përfundojnë së bashku. A është kjo e zakonshme kur FRB-të janë të rinj? Apo ndoshta objekti që prodhon shpërthimet është një vrimë e zezë masive që gllabëron një yll aty pranë në gërmadha? Në çdo rast, teoricienët tani kanë shumë më tepër detaje për të punuar, duke zvogëluar kështu mundësitë e shpjegimit”, pyetet Kejsi Law.

Të sapolindur?

Astronomët kanë spekuluar se FRB 190520 mund të jetë një “i porsalindur”, ende i rrethuar nga materiali i dendur i nxjerrë nga shpërthimi i supernovës që la pas yllin neutron. Kur ky material përfundimisht shpërndahet, shpërndarja e sinjaleve nga shpërthimi gjithashtu zvogëlohet. Sipas këtij skenari, shpërthimet e përsëritura mund të jenë një karakteristikë e FRB-ve të rinj dhe të ulen me moshën. “Fusha e FRB-ve po ndryshon shumë shpejt tani, dhe zbulime të reja po bëhen çdo muaj. Megjithatë, mbeten pyetje të mëdha dhe ky objekt na jep disa të dhëna sfiduese për ato pyetje ,” tha Sarah Burke-Spolaor, WVU./sciencesetavenir.fr/