Interesante

Ç’ndodh me trupin e njeriut në varr dhe cila është pjesa “e përjetshme”?

Trupi ka më shumë se 200 kocka, disa trilion mikrobe dhe deri në 37 trilionë qeliza. Kur ndodh vdekja, aai gradualisht prishet dhe disa organe duhen vite që të zhduken plotësisht.

Midis ditës së dytë dhe të katërt të vdekjes, mikrobet janë tashmë kudo. Ata prodhojnë gazra toksikë, të tilla si amoniak dhe sulfur hidrogjeni, të cilatzgjerohen dhe bëjnë që trupi të fryhet dhe të qelbet. Pastaj, për shkak të mungesës së furnizimit me oksigjen, ato organe që kanë më shumë nevojë për të fillojnë të prishen, dhe një prej tyre është truri. Qelizat që e përbëjnë atë përmbajnë 70 për qind ujë dhe kur mbaron oksigjeni dhe fillojnë të vdesin, ata e lëshojnë atë. Kjo është arsyeja pse uji mund të gjendet në fund të një arkivoli menjëherë pasi një person vdes.

Disa orë pasi ndodhi vdekja, fillon procesi në zorrë. Konkretisht, pasi sistemi imunitar që vdes nuk mund të përmbajë më triliona mikrobe të uritura që zakonisht ndihmojnë në tretjen e ushqimit që një person ha, ato ikin. Ato fillojnë nga pjesa e poshtme e zorrëve përmes indeve dhe brenda pak orësh arrijnë në mëlçi dhe fshikëz e tëmthit, e cila përmban bilinë të verdhë-jeshile, e cila shërben për të thyer dhjamin që një person konsumon ndërsa është gjallë. Sapo mikrobet të hanë këto organe, ajo biliare fillon të përmbytë trupin, duke e ngjyrosur atë në ngjyrën e vet.

Pas 3 deri në 4 muaj, kjo ngjyrë e verdhë ndryshon në një nuancë të zezë në të kaftë sepse enët e gjakut përkeqësohen dhe hekuri në to fillon të oksidohet. Në të njëjtën kohë, strukturat molekulare që mbajnë qelizat së bashku të ndara, si dhe indet, fillojnë të shndërrohen në një slurrë ujore.

Kur kalon pak më shumë se një vit, lëngjet acidike të trupit dhe toksinat prishin dhe rrobat e pambukut në trup. Pastaj vjen një kohë kur nuk ka ndryshime më drastike, por pas dhjetë vjetësh, në një mjedis me lagështi të mjaftueshme dhe përmbajtje të ulët të oksigjenit, shkaktohet një reaksion kimik që kthen yndyrën në kofshë dhe vithe në një substancë si sapun – kjo substancë quhet “dyll i varrit”.

Nga ana tjetër, nëse trupi është në kushte ku nuk ka shumë lagështi, mund të ndodhë mumifikim – po, trupi i vdekur i një burri natyrshëm mund të shndërrohet në një mumje. Ndërsa uji avullon tërë kohën përmes lëkurës së hollë në veshë, hundë dhe qepalla, kjo çon në tharjen e tyre dhe marrjen e një ngjyre të zezë – ky është saktësisht procesi i mumifikimit.

Përafërsisht 50 vjet pas vdekjes, indet e personit të ndjerë zhduken ngadalë, duke lënë lëkurën e mumifikuar dhe tendinat. Gjatë tridhjetë viteve të ardhshme, edhe ato do të shpërbëhen, kështu që pas plot 80 vetëve, vetëm kockat do të mbesin në arkivol.

Në 100 vjet pas vdekjes, kolagjeni në kocka është zvogëluar në mënyrë drastike,ndaj edhe ato nisin të çahen dhe prishen. Ato formojnë një substancë minerale të brishtë dhe në fazën e fundit të dekompozimit shndërrohen në pluhur.

Një fakt interesant është se një pjesë e trupit mbetet përgjithmonë – janë dhëmbët. Në arkivol, vetëm ato e rrobat e najlonit s’mund të shpërbëhen, si dhe “dylli i varrit”. /tesheshi.com/