Interesante

Çka fshihet pas monumentit Budist në Afganistan?

Bërja e stupave shumë të pazakonta duhet të ketë qenë një temë e përsëritur mes budistëve shumë kohë më parë. Afganistani është një vend islamik sot, por ishte budist në të kaluarën e tij të largët. Budat e Bamiyan dikur qëndronin si dëshmi për këtë fakt, por ata u përdhosën nga fondamentalistët në vitin 2001.

Tani monumenti më i vjetër budist i mbijetuar i vendit është stupa e Takhte Rostam. Megjithatë, nuk duket shumë si Stupa në Myanmar për të cilën folëm pak më parë.

Në fakt ka më shumë të përbashkëta me kishat me rakun në Etiopi, të cilat i pamë më herët.

Si dhe, është e gdhendur drejtpërdrejt në një pjesë të vetme shkëmbi ashtu si kishat Lalibela, ku kjo Stupë është e rrethuar nga një llogore e madhe që shkon 25 metra e thellë.

Legjenda thotë se ndërtesa e harmonikës në majë të stupës dikur përmbante relike të Budës, të cilat ruheshin nga murgjit që jetonin në qelitë e vogla pikërisht në fund të strukturës.

Arkeologët besojnë se stupa u krijua rreth 1700 vjet më parë. Pra, jeta në fund ku pothuajse asnjë dritë nuk mund të arrinte duhet të ketë qenë jashtëzakonisht e errët dhe e zymtë.

Për më shumë, shikojeni videon e më poshtme:


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?