Interesante

“Bota me të vërtetë po bëhet më e mirë”

Disa ditë apo dekada, gjithçka në botë duket se po përkeqësohet. Ngrohja globale është e pandalshme. Polarizimi politik po na copëton. Të drejtat e grave po zvogëlohen në Afganistan dhe, mund të argumentojnë liberalët amerikanë, edhe në SHBA. Kostot evropiane të energjisë po rriten në qiell, Kina po shkon në recesion, Ukraina është përfshirë në luftë ekzistenciale dhe shumë vende afrikane përballen me një krizë ushqimore në rritje.

Lista e lajmeve të këqija vazhdon e vazhdon. Pra, çfarë ka për të qenë optimist?

Sot, Fondacioni Bill & Melinda Gates publikoi Raportin e tij mbi progresin global. Shtatë vjet më parë, 200 liderë botërorë ranë dakord për 17 objektiva zhvillimi, duke përfshirë eliminimin e varfërisë së thellë dhe urisë në botë deri në vitin 2030. Raporti zbulon se megjithëse bota është në rrugën e duhur për të arritur “pothuajse asnjë” nga qëllimet e saj ambicioze, planeti është ende më mirë se 30 vjet më parë në pothuajse çdo kategori.

“Në vitin 2015, kur vendosëm ato objektiva, nuk prisnim një pandemi apo një luftë në Ukrainë”, tha Bill Gates në një intervistë në lidhje me raportin javën e kaluar. “E megjithatë, për shkak të përparimit para pandemisë dhe për shkak të inovacioneve si mRNA, mbetem optimist kur mendoj për kornizën kohore 10 deri në 20-vjeçare”.

Që nga viti 1990, varfëria dhe uria kanë rënë në mënyrë dramatike, ndërsa jetëgjatësia është rritur në çdo kontinent. Sipas raportit, pjesa e duhanpirësve në botë ka rënë me rreth 20 për qind; fëmijët kanë përafërsisht 30 për qind më pak gjasa të jenë të kequshqyer ose të ngecur; normat e tuberkulozit kanë rënë në mënyrë të ngjashme me rreth një të tretën; vdekjet e nënave gjatë lindjeve janë ulur me 40 për qind; prevalenca e sëmundjeve tropikale të neglizhuara si dengga dhe lebra ka rënë me afërsisht 70 për qind; dhe pjesa e popullsisë globale me akses në tualete dhe pajisje hidraulike të sigurta është rritur me 100 për qind. Cilësia e mbledhjes së të dhënave ndryshon sipas kategorisë dhe vendit.

Raporti përmban gjithashtu mësime më të thella se si fokusi i qëndrueshëm te të varfërit mund të përmirësojë në mënyrë dramatike botën. Merrni parasysh rënien e vdekjeve të lidhura me SIDA-n, e cila është një nga triumfet më të mëdha të nënvlerësuara të shekullit të 21-të. Dekada më parë, ekspertët e shëndetit publik parashikuan se rreth 5 milionë njerëz do të vdisnin nga SIDA në vitin 2020. Në vitin 2003, Presidenti George W. Bush shpalli një politikë të re, me nofkën PEPFAR, për të luftuar epideminë e HIV në mbarë botën. Në të njëjtën kohë, vende të tjera dhe organizata globale të shëndetit shpërndanë miliona ilaçe antiretrovirale në të gjithë Afrikën, ku rastet po rriteshin më shpejt. Si rezultat, numri i vdekjeve globale nga SIDA ka rënë çdo vit që nga viti 2005 në afërsisht 500,000 në vitin 2020, sipas këtij raporti.

Këto programe shpëtimi kushtojnë një pjesë të GDP-së së një vendi të pasur. Nga një këndvështrim utilitar, ato përfaqësojnë disa nga pazaret më të mëdha në Tokë. “Do të ishte e lehtë, përballë të gjitha sfidave tona, si inflacioni, në vendet e pasura, të largoheshim nga të menduarit për Afrikën”, tha Gates.

Një tjetër pikë e ndritshme në shëndetin global është rënia e vdekjeve te fëmijët nën moshën 5 vjeç. Në vitin 1990, më shumë se 8 për qind e fëmijëve vdiqën para ditëlindjes së tyre të pestë. Por kjo shifër ra në 3.6 për qind në vitin 2021. Gates e quajti këtë lajmin më të mirë në planet. “Arsyeja më e madhe që numri ka rënë është se ne kemi marrë vaksina për pothuajse të gjithë fëmijët në botë” për sëmundje si fruthi”, tha Gates. Grupe të tilla si Gavi, i cili financohet pjesërisht nga Fondacioni Gates, ndihmojnë në blerjen dhe shpërndarjen e vaksinave, gjë që ul çmimet dhe përmirëson aksesin. OBSH ka vlerësuar se vaksinimi i fruthit ka parandaluar më shumë se 20 milionë vdekje në Afrikë që nga viti 2000, me përfitimet e përqendruara tek fëmijët.

Së fundi, për qindra vjet, ekonomistët dhe filozofët janë shqetësuar se mbipopullimi do të varfëronte burimet e botës dhe do të çonte në urinë masive. Por kjo nuk ka ndodhur. Falë përparimeve shkencore si Revolucioni i Gjelbër, numri i viktimave të urisë në vitet 2010 ishte më i ulët se në çdo dekadë të regjistruar. Në vitet 1870 – një nga dekadat më të famshme në historinë e zhvillimit shkencor dhe teknologjik – 142 njerëz për 100,000 vdiqën nga uria në mbarë botën. Shkalla e sotme e vdekjeve nga uria është rreth 99 për qind më e ulët se ajo e fundit të viteve 1800, pavarësisht se popullsia e botës është afërsisht pesë herë më e madhe.

Gates tha se ai ende nuk është i kënaqur me mënyrën se si ne mendojmë për urinë në botë. Produktiviteti bujqësor ka lejuar vende të tilla si Ukraina dhe SHBA të kultivojnë mjaftueshëm grurë për të ushqyer botën. Sot, Afrika importon më shumë se 70 për qind të grurit të saj dhe ndihma vjetore ushqimore e dërguar vendeve në vështirësi është rritur në 57 miliardë dollarë në vit. Por Gates tha se ai dëshiron që bota të shpenzojë më shumë para për kërkimin në bujqësi (aktualisht 9 miliardë dollarë në mbarë botën) në mënyrë që fermerët afrikanë të mund të zgjerojnë prodhimin e tyre pa u mbështetur në tregtinë dhe bujarinë globale.

Katërmbëdhjetë vjet më parë, fondacioni filloi të mbështesë studiuesit afrikanë të kulturave që ishin të shqetësuar për rritjen e temperaturave duke shkatërruar të korrat e tyre. Misri përbën 30 për qind të të gjitha kalorive të konsumuara në Afrikën Sub-Sahariane, por ai lufton të rritet kur temperaturat i kalojnë vazhdimisht 85 gradë, siç pritet në dekadat e ardhshme. Ekipi hulumtues afrikan përdori mbarështimin selektiv të kulturave për të krijuar një misër hibrid që është më rezistent ndaj motit të nxehtë. Por hibridizimi i farave magjike nuk mjafton. “Duhet të kaloni nëpër sistemet e vendit për të marrë miratimin e farës”, Gates. “Duhet t’i qaseni fermerit deri në fund me këshilla dhe më pas me kredi për të blerë plehun. Kjo duhet të arrijë deri në birësim”.

Titujt rreth zbulimeve shkencore në vaksinat e malaries, ose trajtimet e kancerit ose fuqia bërthamore janë gjithmonë argëtuese. Këto zbulime janë një lajm i mrekullueshëm. Por kushtet materiale në mbarë botën nuk presin momentet e shpikjes laboratorike. Përparimi kërkon punën e vështirë dhe më të vështirë për të zbatuar teknologjinë që shpikim ne. /Nacionale/