E hënë, 25 Maj, 2020
Biznes

Zvicër: Shumë punë në fusha, por pak punëtorë

Shkrepjet e asparagusit janë ende të mbuluara me tokë në fermën Jucker në Rafz, një qytet i vogël në veriperëndim të qytetit të Cyrihut. Bimët e perimeve presin që punëtorët migrantë t’i korrnin ato, megjithatë këtë vit shumë nga punëtorët e huaj mund të mos vijnë, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.“Shumë prej tyre janë akoma në vendet e tyre, duke pritur që kufijtë të hapen,” thotë Nadine Gloor, drejtuese e marketingut për fermën, e cila punëson 150 njerëz, qoftë për mbjelljen dhe korrjen e asparagut dhe kungujve, në të freskëtat e fermës.

Bujqësia zvicerane varet nga puna e huaj, me origjinë kryesisht nga Evropa Lindore dhe Portugalia. Sipas statistikave nga Zyra Federale për Migracionin, sektori bujqësor dhe pylltar kishte punësuar pak më shumë se 18,000 punëtorë sezonalë nga jashtë, vitin e kaluar.

Zakonisht, në këtë kohë të pranverës, ka 80 njerëz nga Polonia dhe Rumania tashmë në fushat që marrin asparag dhe luleshtrydhe në fermën Jucker, përcjell tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, kriza e koronavirusit ka mbyllur kufijtë, përfshirë ato midis Zvicrës dhe fqinjëve të saj, duke e bërë të pamundur udhëtimin nga Evropa Lindore ose Jugore në vendin alpin.Edhe nëse do të mund të largoheshin nga shtëpia, shumë të huaj si punëtorët migrantë nga Portugalia do të përballeshin me nevoja të izolohen pas kthimit të tyre. Ky rregull ka qenë në fuqi në Portugali që nga 20 Marsi.

Sidoqoftë, ferma Jucker ka qenë me fat, sepse disa nga punëtorët ishin tashmë në Zvicër kur u mbyllën kufijtë, dhe shumë banorë zviceranë u janë përgjigjur reklamave të punës të vendosura.

Sipas të dhënave zyrtare, bllokimi i krizës shëndetësore ka shkaktuar një rritje të papunësisë dhe të ashtuquajturën punë me kohë të shkurtër. Është prekur një e katërta e tërë fuqisë punëtore zvicerane.Sidoqoftë, puna në fermë nuk është tërheqëse sepse është punë manuale dhe kërkon orë të gjata (55 në javë) për pagë të ulët (14,50 CHF në orë). “Duhet të bëhet në diell dhe shi, në të gjitha motet,” thotë Gloor. “Punëtori në terren gjithashtu duhet të ketë aftësi të dijë se si ta mbjellë asparagus pa e prishur atë, kështu që ne nuk mund t’i marrim të gjithë ata që aplikojnë.”

Sektori i bujqësisë shpreson që qeveria federale do të ndihmojë për ta bërë punën më tërheqëse.

Masat e veçanta shëndetësore, përfshirë distancimin social dhe larjen e rregullt të dorës, po zbatohen gjithashtu në fermat zvicerane, si në industri të tjera, ku punonjësit ende duhet të punojnë në vend.