Biznes

Veturat e përdorura që vijnë në Kosovë nga Gjermania, pritet të shtrenjtohen

Nëse Gjermania ndryshon Ligjin e saj për Garancitë, i cili aktualisht është një nga çështjet më të ndezura në këtë ekonomi evropiane, makinat e përdorura që mbërrijnë në Kosovë nga ai vend mund të jenë 10 deri në 20 për qind më të shtrenjta.

Nëse marrim parasysh se çmimi i makinave të përdorura në Evropë tashmë është rritur për shkak të krizës së koronavirusit dhe shitjeve më të dobëta të veturave të reja, mund të thuhet se po vjen një goditje tjetër e re në xhep për importin e makinave tek ne. Për shkak të rënies së kërkesës, çmimi i makinave të përdorura në vendet evropiane filloi të rritet në mes të vitit të kaluar.

Blerja e makinave të përdorura nga ai treg është tashmë 20 deri në 30 për qind më e shtrenjtë, por oferta është gjithashtu shumë e pakët. Sipas disa pronarëve të shitjeve të makinave dhe parqeve të makinave, para koronavirusit, kishte 4,000 deri në 5,000 automjete në javë në ankandet e kompanive evropiane të qiradhënies dhe tani kjo shumë është përgjysmuar. Gjithashtu, çmimet janë rritur, kështu që makinat që kushtojnë rreth 7,000 euro tani janë më të shtrenjta me 1,500 euro. Nga ana tjetër, Gjermania tani ka njoftuar ndryshime në Ligjin për Garancitë, i cili duhet të harmonizohet me Direktivën e BE mbi shitjen e mallrave, që në përkthim do të thotë një rritje shtesë.

Kjo sigurisht që do të kishte një ndikim të madh në tregjet e Ballkanit, përfshirë Kosovën, në të cilin gjermanët eksportojnë një numër të madh të makinave të tyre të përdorura. Shoqata Gjermane e Tregtarëve të Automjeteve pret që miratimi i ndryshimeve në ligj do të sillte një rritje të çmimeve të makinave të përdorura me 10 deri në 20 për qind dhe praktikisht të shënonte fundin e shitjes së automjeteve të vjetra të përdorura.

Kostot e një vendimi të tillë, krijojnë një problem për tregtarët. Nga ana tjetër, megjithëse ky vendim është në duart e blerësve të automjeteve të përdorura, sepse duhet t’u sigurojë atyre një siguri më të madhe se automjetet që ata blejnë janë korrekte ose të paktën riparimi falas brenda një viti nëse ndodh një prishje, mund të ndodhin ndryshime negative në planin afatgjatë., si rritja e çmimit të makinave.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?