Biznes

Shumë vende të lira pune në Zvicër, këto janë profesionet që po kërkohen më së shumti

Përsëri ka më shumë vende të lira në Zvicër sesa vitin e kaluar. Ekspertët presin që Produkti i Brendshem Bruto (PBB) të rritet me rreth 3 për qind.

Në tremujorin e tretë, më shumë vende pune u publikuan në media dhe online se një vit më parë. Më shumë janë të kërkuar shefat, specialistët e IT dhe specialistët në industri, përcjell albinfo.ch.

Zvicra po lulëzon dhe me rritjen e papritur në dy tremujorët e parë, shumë ekonomistë kanë kaluar mbi librat dhe kanë ngritur ndjeshëm parashikimet e tyre për 2018. Shumica e ekspertëve tani presin që produkti i brendshëm bruto (PBB) të rritet me rreth 3 për qind. Para pushimeve verore, vlerësimet ishin rreth 2.4 për qind.

Rritja ekonomike, e cila ka vazhduar për një kohë, ka një ndikim pozitiv në tregun e punës: punësimi po rritet ndjeshëm dhe numri i të papunëve po bie. Në këtë mjedis, kompanitë kërkojnë me padurim punëtorë të përshtatshëm. Kjo mund të shihet edhe nga Swiss Job Market Index.

Sipas indeksit tremujor, 6 për qind më shumë vende pune u reklamuan këtu në tremujorin e tretë se një vit më parë, siç shkruan Adecco. Krahasuar me tremujorin e dytë, rritja është 2 për qind. Në të njëjtën kohë, trendi pozitiv është vërejtur që nga fundi i vitit 2015, shkruan albinfo.ch.

Për profesionet si programuesit, zhvilluesit e aplikacioneve ose inxhinierët e sistemit, 15 për qind më shumë reklama për punë janë publikuar në tremujorin e raportimit.

Një prirje pozitive është gjithashtu e dukshme në profesionet në industri dhe transport (12%). Kërkesa për fuqi punëtore në ndërtim (-2%), tregtia dhe shitjet (-4%) dhe profesionet e financave (-4%) janë më të dobëta.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?