Biznes

Sa fitohet në Gjermani? Ju mund të habiteni se çfarë ndikon në pagën tuaj

Duke përdorur statistikat e fundit, e përditshmja gjermane e biznesit Handelsblatt ka përpiluar një raport të veçantë që analizon të ardhurat mesatare të punonjësve në Gjermani dhe tregon se si ato ndryshojnë në varësi të industrisë, rajonit dhe gjinisë së punonjësit.

Ata zbuluan se ndryshimet e mëdha në të ardhurat mujore varen nga sektori në të cilin ata punojnë.

Të dhënat nga Byroja Federale e Statistikave tregojnë se punonjësit që punojnë në shërbimet financiare dhe të sigurimeve dhe në sektorët e IT kanë fituar më shumë në vitin 2020.

Ata morën mesatarisht 5.248 deri në 5.602 euro në muaj (bruto). Punonjësit në industrinë e hotelerisë fituan më së paku, me një pagë mesatare bruto prej 1.893 euro në muaj.

Shteti federal në të cilin ata punojnë gjithashtu ka një ndikim të rëndësishëm në pagën e atyre që punojnë në Gjermani. Sipas analizës së Zyrës Federale të Statistikave, punonjësit me orar të plotë në Gjermani fitojnë më së shumti në Hamburg, me të ardhura mesatare mujore bruto prej 4.966 euro.

Pas Hamburgut, në vendin e dytë dhe të tretë janë shtetet federale të Hessen dhe Bavaria. Në fund të shkallës është Mecklenburg-Vorpommern Perëndimor, ku punonjësit me orar të plotë fitojnë 3.379 euro bruto në muaj.

Është veçanërisht e dukshme që edhe pas më shumë se 30 vjet ribashkimi, diferenca në fitimet midis Gjermanisë Perëndimore dhe Lindore është qartë e dukshme.

Një faktor tjetër që ndikon në sasinë e të ardhurave është gjinia. Sipas raportit të Institutit, të ardhurat mesatare bruto për burrat që punojnë me orar të plotë në vitin 2020 ishin 22.78 euro në orë, ndërsa për gratë 18.62 euro.

Në vitin 2020, gratë morën rreth 18 për qind më pak para sesa homologët e tyre meshkuj. Dhe me 20 për qind, diferenca ishte dukshëm më e madhe në Gjermaninë Perëndimore dhe Berlin, sesa në vendet lindore, ku ishte gjashtë për qind.

Qeveria gjermane synon të zvogëlojë hendekun e pagave në 10% deri në vitin 2030. Ekzistojnë disa shkaqe për ndryshimin e madh në të ardhurat mesatare midis grave dhe burrave. Nivelet e pagave në industri janë një faktor i rëndësishëm. Në sektorët e dominuar nga meshkujt, siç janë shërbimet financiare, IT dhe prodhimi, pagat janë mesatarisht më të larta.

Në industri të tilla si infermieria dhe puna sociale – ku shumë gra punojnë – pagat janë më të ulëta. Sidoqoftë, edhe kur dallimet industriale merren parasysh dhe krahasohen vetëm pagat bruto midis, për shembull, inxhinierëve dhe grave me të njëjtën përvojë pune, ka ende një ndryshim në pagat prej të paktën gjashtë për qind.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?