Biznes

Elon Musk sugjeron investimin në litium nëse dëshironi të bëni para

Elon Musk, pronar i Tesla-s, mori pjesë në një takim të rezultateve të mërkurën e kaluar dhe ftoi sipërmarrës të tjerë të investojnë në një vend që, sipas tij “është si të printosh para”.

Pronari i SpaceX tani po sugjeron që sipërmarrësit ta ndjekin atë në industrinë e minierave të litiumit pasi ai beson se do të ofrojë kthime të konsiderueshme nga investimet.

“Unë do t’i nxisja edhe një herë sipërmarrësit të futen në biznesin e rafinimit të litiumit. Minierat janë relativisht të lehta, rafinimi është shumë më i vështirë,” tha Musk në fjalimin e tij.

Për të, ky sektor ofron marzhe shumë të ngjashme me ato të softuerit, ndaj ai e konsideroi përfshirjen në të si marrjen e “licencës për të printuar para”.

Për të justifikuar qëndrimin e tij ndaj litiumit, Musk tha se kufizimet globale për furnizimin me hidroksid dhe karbonat të shkallës së baterisë me pastërti të lartë në zinxhirët e baterive të zakonshme në telefonat tanë inteligjentë janë shkaqet e vërteta prapa kufizimeve në pronësinë e litiumit, të cilat rritën çmimet.

Aktualisht, Kina është prodhuesi më i madh i litiumit në botë, me më shumë se gjysmën e kapacitetit. Për më tepër, vetëm Tianqi Lithium Corp kontrollon 46 përqind. Për Musk, rafinimi “është mjaft i vështirë dhe kërkon një sasi të madhe makinerie dhe është një gjë e vështirë për t’u shkallëzuar”.

Ekspertët bëjnë thirrje për kujdes

Ekspertët, megjithatë, duke rënë dakord se kërkesa për litium është rritur së fundmi, preferojnë t’i qasen situatës më me kujdes se Musk.

Për ta, është më mirë të mos nxitohen, pasi një sasi e madhe investimi mund të shkaktojë sërish një rënie të madhe të çmimeve, siç ishte rasti disa vite më parë deri në fund të 2020, gjë që shkaktoi një turbullirë të madhe dhe shkaktoi disa operacione të shemben.