Auto

Volkswageni i mashtroi 98 mijë blerës për shpenzimet e veturave në ShBA

Prodhuesi gjerman i veturave, Volkswagen AG, është detyruar t’i ndryshojë vlerat zyrtare të shpenzimit të karburantit për 98 mijë vetura pasi Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Mbrojtje të Mjedisit tha se softueri i tyre jepte vlera të rreme të shpenzimeve.

Zyrtarët e kësaj kompanie thanë të premten se janë pajtuar në gjykatë që t’i rimbursojnë blerësit e dëmtuar me 96.5 milionë dollarë me kusht që të mos bëhen objekt i ndonjë gjobe tjetër gjyqësore.

Sipas kësaj agjencie, i njëjti softuer është i instaluar në veturat e prodhuesve Audi, Bentley dhe Porsche, të cilat janë prodhuar mes viteve 2013 dhe 2-17. Kjo pajisje bënte që vetura ta ndërronte shpejtësinë në mënyrë që të kursejë më shumë karburante, por kjo ndodh vetëm në kushte normale të vozitjes.

Në mesin e modeleve që tashmë do të vlerësohen më notë më të dobët të efiqencës janë Audi A8, Bentley Continental GT, Porsche Cayenne dhe Volksëagen Touareg.

Ky prodhues e kishte pranuar fajin se ka përdorur softuerë ilegalë për t’i mashtruar testet e ndotjes në vitin 2015, duke nxitur reagime të ashpra kundër veturave me naftë në nivel botëror.

Për shkak të këtij skandali, kompania deri tash është dënuar me 30 miliardë euro, shkruan “Reuters”, transmeton Gazeta Express.